Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Doi oficiali UE au primit ordine de onoare din partea lui Nicu Popescu

16 iun. 2023,, 12:45   Politică
2019 0

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a anunțat pe canalul său de telegram că și-a încheiat vizita de lucru la Paris, unde s-a întîlnit cu mai mulți oficiali francezi și a discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, modalitățile de accelerare a aderării țării noastre la UE, dar și despre relațiile noastre bilaterale, notează Noi.md

”M-am bucurat să o revăd pe Catherine Colonna, ministra afacerilor externe a Franței și o bună prietenă a Republicii Moldova. În cadrul discuțiilor am evidențiat progresul nostru substanțial în implementarea recomandărilor Comisiei Europene și am declarat că mizăm pe susținerea Franței în deschiderea negocierilor de aderare pînă la sfîrșitul acestui an. I-am mulțumit doamnei ministru pentru tot suportul acordat în buna desfășurarea a Summit-ului Comunității Politice Europene din Moldova.

M-am întîlnit și cu Sébastien Lecornu, ministrul forțelor armate al Franței, cu care am trecut în revistă parteneriatul excelent în domeniul apărării între țările noastre. Am oferit aprecierea Republicii Moldova pentru cooperarea în domeniul securității în perioada desfășurării Summit-ului Comunității Politice Europene, și am discutat despre parteneriatului bilateral în acest domeniu cheie”, notează Popescu.

De asemenea, ministrul a avut o întrevedere cu Yaël Braun-Pivet, președinta Adunării Naționale, dar și cu deputații din grupul de prietenie Franța - Republica Moldova.

”Cu această ocazie, am salutat relansarea dialogului politic la nivel parlamentar și am exprimat interesul Republicii Moldova de a avansa pe subiectul acordurilor în domeniul protecției sociale, a acordului privind conversiunea permiselor de conducere și accelerarea ratificării de către Franța a convenției fiscale privind evitarea dublei impuneri.


La Paris, am avut o deosebita ocazie să acord două ordine de mare importanță, semnate de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. În acest sens, am înmînat Ordinul de Onoare domnului Jean-Yves Le Drian, fost ministru de externe al Franței și un prieten de încredere al Republicii Moldova, precum și doamnei Amélie de Montchalin, care a ocupat diverse funcții cheie în guvernul francez, inclusiv cea de secretar de stat pentru afaceri europene”, declară ministrul.

Totodată, Popescu a avut o întrevedere cu Jean-François Rapin, președintele Comisiei afaceri europene din cadrul Senatului, dar și cu Emmanuel Puisais-Jauvin, secretarul general pentru afaceri europene din cadrul Guvernului cu care a discutat despre parcursul european al Republicii Moldova și despre progresele în implementarea agendei europene de reforme. A abordat, de asemenea, consolidarea capacităților administrative ale țării noastre prin schimburi de experiență în Franța.

”Diplomația economică reprezintă un obiectiv prioritar de pe agenda politicii noastre externe. În acest sens, am avut o întrevedere cu reprezentanții mai multor companii franceze, dar și cu Steve Gentili, președintele Forumului francofon de afaceri. Am discutat despre identificarea de noi oportunități de cooperare și facilitarea investițiilor între Republica Moldova și Franța. În context, am salutat intenția Confederației de afaceri MEDEF de a realiza o misiune economică a companiilor franceze în Republica Moldova. Totodată, m-a bucurat interesul companiilor Eco Delta, Qair, Lagardère Travel Retail și Alstom de investi în Republica Moldova. În contextul eforturilor noastre de a atrage noi investiții, m-am întîlnit la Paris și cu Mathias Cormann, Secretarul General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

În final, am avut o deosebită plăcere să mă întîlnesc cu un grup de concetățeni din Franța, cu care am discutat despre procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, despre progresul guvernului în implementarea reformelor, dar și despre acorduri bilaterale pe care le negociem cu autoritățile franceze, inclusiv acordul privind protecția socială și acordul privind recunoașterea permiselor de conducere de care vor beneficia toți cetățenii noștri din Franța”, a mai spus Popescu.

1
0
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?