TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Dodon: Scumpirea energiei electrice a fost făcută la comanda fostei guvernări

Dodon: Scumpirea energiei electrice a fost făcută la comanda fostei guvernări

Majorarea tarifului la energia electrică nu are la bază calcule temeinice, dar constituie o încercare de a destabiliza situația în țară la comanda politică a fostei guvernări.

Poziția aparține președintelui Igor Dodon, care a precizat că nu întîmplător Consiliul de administrare al ANRE a fost instalat în funcție de PDM, în preajma alegerilor parlamentare.


Potrivit lui, dacă anterior ANRE anunța că examinează scenariul majorării tarifului de furnizare a energiei electrice de Gas Natural Fenosa cu 3,2%, apoi, conform deciziei adoptate recent, majorarea este aproape dublă față de cifra inițial anunțată.

Demnitarul a cerut guvernului să găsească o modalitate legală de a suspenda decizia de majorare a tarifului.

"Devine clar că majorarea respectivă nu are la bază calcule temeinice și justificate, dar constituie o încercare de a destabiliza situația în țară la comanda politică a fostei guvernări. În aceste condiții, recomand Guvernului să întreprindă măsurile prevăzute de legislație pentru a suspenda decizia iresponsabilă și lipsită de argumentare a ANRE. Instituția, care trebuie să acționeze absolut independent de factorul politic și să asigure o reglementare a pieței energetice strict conform legislației și metodologiilor aprobate, încearcă să transfere pe umerii cetățenilor și economiei povara guvernării iresponsabile și populiste a ”democraților", a reacționat Igor Dodon.

Șeful statului spune că la comanda democraților, ANRE a revăzut nejustificat tarifele la gazele naturale și energie electrică, „plasînd o bombă” sub sistemul energetic al țării. Potrivit lui, în aceste condiții e nevoie de sporirea gradului de protecție socială a persoanelor cu venituri mici.

"Voi veni săptămîna viitoare cu o inițiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la ajutorul social, majorînd astfel multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului".

Totodată, președintelui a menționat că va relua, în septembrie, discuțiile cu conducerea Federației Ruse, pentru a obține o reducere a prețului de import la gazele naturale.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load