Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Deputații cer explicații pe marginea acordurilor semnate cu partea transnistreană

26 apr. 2018,, 11:09   Politică
4639 13

Mai multe formațiunii au cerut astăzi audierea vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, pe marginea înțelegerilor protocolare semnate recent de Chișinău și Tiraspol, notează Noi.md.

Potrivit reprezentanților opoziției, admiterea automobilelor din regiune în traficul internațional, în baza unor plăcuțe de înmatriculare neutre, ridică mai multe semne de întrebare.

„Semnarea acestei decizii, pe lîngă caracterul contradictoriu din punct de vedere constituțional ce privește una dintre părți, comportă o serie de probleme, cum ar fi aspectele financiare ale procesului de emitere a certificatelor de înregistrare și a plăcuțelor în Transnistria. Unde vor fi vărsate aceste fonduri? Altfel spus, iarăși creăm premise de finanțare a sistemului secesionist, similar sistemului energetic. Toate astea trezesc suspiciuni”, a declarat șefului fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu.

Parlamentarul a fost contrazis de liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a salutat decizia protocolară privind participarea în traficul internațional al autovehiculelor din regiune.

„Așa putem spune întrebări pînă la infinit. Noi măcar conștientizăm că Transnistria este parte componentă a Republicii Moldova sau nu?”, s-a întrebat Voronin.


Și deputații socialiști au susținut decizia Guvernului. „Acolo locuiesc cetățenii noștri. Este una dintre puținele inițiative bune, care e menită să asigure libertatea circulației cetățenilor, asta va asigura, la rîndul său, libertatea afacerilor. Cei care nu au propus nimic concret pentru reîntregirea țării doresc astăzi să facă politică”, a menționat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

La rîndul său, președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, și-a îndemnat colegii din alte fracțiuni să se abțină de la a face campanie electorală din abordarea acestui subiect sensibil.

În urma dezbaterilor, majoritatea parlamentară a respins inițiativa organizării audierilor parlamentare cu participarea vicepremierului Cristina Lesnic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?