Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ultima oră! Automobilele din Transnistria vor fi admise în traficul internațional

24 apr. 2018,, 17:00   Politică
8140 4

Autovehiculele din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admise în traficul internațional începînd cu 1 septembrie 2018, informează Noi.md.

Decizia protocolară cu privire la participarea în traficul rutier internațional a fost semnată astăzi la Bender de către reprezentanții politici din partea Chișinăului și Tiraspolului, Cristina Lesnic și Vitali Ignatiev.

Aceste autovehicule vor avea plăcuțe auto neutre (din trei litere și trei cifre) și un pașaport tehnic agreat de ambele părți, cu respectarea cerințelor Convenției de la Viena din 8 noiembrie 1968 privind circulația internațională.

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face în două oficii din orașele Tiraspol și Rîbnița, în care vor activa și funcționari ai autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Fiecare parte (Chișinăul și Tiraspolul) va avea baze de date separate cu privire la aceste vehicule, iar cererile de reînregistrare se vor putea depune în limba moldovenească sau în rusă. Locuitorii regiunii transnistrene care vor decide să-și păstreze numerele auto transnistrene vor putea călători cu autovehiculele respective doar pe teritoriul Republicii Moldova. Un autovehicul nu va putea avea concomitent un număr neutru și un număr transnistrean.

Aplicarea deciziei privind participarea în traficul internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană este planificată începînd cu 1 septembrie 2018. În cazul încălcărilor sistematice, părțile semnatare și-au rezervat dreptul de a suspenda mecanismul de înregistrare a autovehiculelor.


Menționăm că implementarea acestui mecanism reprezintă un angajament luat în urma reuniunii în formatul 5+2 de la Viena din 27-28 noiembrie 2017. Semnarea deciziei reprezintă inclusiv un angajament al Președinției italiene a OSCE pentru anul 2018. Misiunea OSCE în Republica Moldova și-a arătat disponibilitatea de a acorda asistență pentru crearea celor două oficii care vor reînregistra autovehicule.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?