Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Deputații BCS, la Curtea Constituțională: Au contestat fuzionarea a două instituții medicale

26 iun. 12:10   Politică
1675 0

Deputații BCS Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au sesizat astăzi Curtea Constituțională (CC) cu privire la constituționalitatea hotărîrii guvernului de a fuziona Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Dispensarul Republican Dermatovenerologic, notează Noi.md.

„Actualul guvern încalcă sistematic toate legile. Inițial a fost efectuat transferul forțat al instituțiilor medicale raionale sub jurisdicția Ministerului Sănătății. În acest context, ministerului i-au fost transferate și spitalele din capitală. Nu a existat nicio justificare rezonabilă pentru această decizie, nu au fost prezentate nici careva planuri, nici finanțare suplimentară pentru dezvoltarea instituțiilor medicale”, a declarat Vladimir Odnostalco.

Socialiștii au evidențiat mai multe încălcări grave ale legislației. Potrivit Allei Darovannaia, în primul rînd, este încălcată Constituția, care prevede că toate structurile sistemului de sănătate sînt stabilite prin lege organică adoptată de Parlament, și nu prin decizia guvernului.

Următoarea încălcare constă în faptul că hotărîrea guvernului vine în contradicție cu siguranța sanitară.

Deputații au mai spus că problema optimizării spitalelor nu a fost discutată cu sindicatele, nu au fost organizate audieri publice pe acest subiect, din care cauză, la finele anului trecut în Chișinău au avut loc proteste ale lucrătorilor medicali împotriva fuziunii forțate a spitalelor.


Deputații și-au exprimat speranța că Înalta Curte va lua o decizie în interesul orașului și al pacienților, în favoarea păstrării patrimoniului medical istoric al Chișinăului.

Amintim că proiectul de fuzionare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile a fost aprobat de Guvern în decembrie anul trecut.

„Toate maladiile contagioase fac parte din grupul maladiilor infecțioase, ceea ce face posibil de a comasa ambele instituții cu elaborarea unui management de activitate comun”, au menționat responsabilii de la Ministerul Sănătăți.

Inițiativa de reorganizare a celor două instituții medicale nu a fost văzută cu ochi buni de angajații acestora, care au spus că nu sînt de acord cu argumentele autorităților.

13
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?