Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Deputat PAS: Pornim o abordare principial nouă în relația cu Rusia

26 iul. 2021,, 16:37   Politică
4955 11

"Cooperarea moldo-rusă se va clădi pe bazele principiului respectului reciproc şi în baza interesului naţional al Republicii Moldova", a declarat Mihai Popşoi, vicepreşedinte al Partidului "Acţiune şi Solidaritate" (PAS), într-un interviu pentru "Europa Liberă".

Potrivit agenţiei Infotag, el s-a arătat încrezător că "Moscova va avea un respect mult mai mare pentru noua conducere a Republicii Moldova, spre deosebire de fosta conducere, care nu s-a bucurat de mare respect, întrucît a fost o relaţie de vasalitate".

Cu toate acestea, Popşoi a recunoscut că există "dosare sensibile pe agenda bilaterală".

"Dar nicio problemă, oricît de sensibilă ar fi ea, nu poate să fie abordată dacă nu există un respect reciproc şi o abordare care să fie în interesul cetăţenilor RM.

Dacă apar alte interese, interese de partid, interese de sisteme obscure financiare, interese de alt gen, aceste interese au deraiat şi au subminat dialogul cu Federaţia Rusă. Acum, noi pornim o abordare principial nouă. Lucrurile se vor dezvolta strict în interesul cetăţenilor RM, şi nu vor fi bazate pe scheme de corupţie, pe scheme de delapidări de fonduri, aşa cum s-a întîmplat pînă acum", a spus el.


Popşoi, în special, a spus că este necesar "de insistat pe ideea evacuării armatei ruse din stînga Nistrului, pînă cînd va exista un acord în acest sens".

"Atîta timp cît nu există un accept, şi acest aspect nu poate exista prin definiţie a aflării unor trupe străine într-un stat neutru, pentru că pe mine, ca specialist în relaţii internaţionale, mă preocupa şi pe undeva mă amuza această contradicţie, pentru că avem partide de stînga care se erijau în mari promotori ai statalismului, ai suveranităţii, ai independenţei, ai tot ce doriţi, ai neutralităţii, bunăoară, pe de altă parte, vorbeau cu jumătate de gură sau nu vorbeau deloc despre prezenţa militară străină pe teritoriul Republicii Moldova", a spus politicianul.

El a spus că partidul va lucra astfel încît "să creeze contextul şi sprijinul internaţional pentru a convinge Federaţia Rusă că trebuie să ne mişcăm din acest punct mort, din acest statu-quo, care nu avantajează pe nimeni, nici măcar Federaţia Rusă, pentru că Transnistria a devenit de ani buni o gaură neagră unde se pierd milioane şi milioane de dolari ai plătitorilor de impozite din Federaţia Rusă".

"Dacă ar şti plătitorii de impozite din Federaţia Rusă cîţi bani înghite Transnistria, şi nu cetăţenii din Transnistria, pentru că acolo la ei ajunge foarte puţin, dar elitele, corupţii din Tiraspol, de la Chişinău, pe vremuri şi de la Odesa şi cu siguranţă şi de la Moscova, bani care ar putea fi folosiţi în cu totul alte scopuri şi noi vom insista să mişcăm lucrurile înainte într-un mod principial, responsabil, dar pentru asta trebuie să creăm context", a menţionat Popşoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?