X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Democrații răspund la acuzațiile lansate de PAS

12 iun. 2018,, 15:10   Politică
2601 8

PDM nu vede vreo problemă în faptul că numele și prenumele persoanelor care vor dobîndi cetățenia Republicii Moldova prin investiții vor fi secretizate.

„Este vorba de confidențialitate. De ce cei care cîștigă bani la loterie nu vor ca numele lor să fie publicat și adresa respectivă? Este o regulă care există în mai multe state. Nu este RM care a inventat această practică”, a argumentat purtătorul de cuvînt al PDM, Vitalie Gamurari.

Deși Partidul Acțiune și Solidaritate a subliniat, că, astfel, există riscul ca cetățenia RM să fie acordată celor cu un trecut dubios, democrații neagă acuzațiile și spun că sînt neargumentate.

„Cînd se vorbește despre infracționalitate sînt două componente. sînt așa-numitele crime de război contra umanității, cînd persoanele ar fi vrut să nu fie extrădate avînd cetățenia RM. Este exclus, fiindcă RM a ratificat statutul Curții Penale Internaționale și, din cîte știu eu, este în proces de dezbateri un proiect de lege privind cooperarea dintre RM și Curtea Penală Internațională. Al doilea, este vorba despre așa-numitele infracțiuni convenționale, despre care se vorbește în mare parte. Fie este vorba de terorism, fie este vorba de spălare de bani, trafic de influență, trafic de ființe umane. În contextul dat, RM este parte practic la toate convențiile regionale privind combaterea acestui fenomen. Avem o serie de acorduri bilaterale privind colaborarea în materie penală care presupune inclusiv și extrădarea. Avem acordurile respective și cu Federația Rusă, inclusiv statele din Orient”, a declarat Vitalie Gamurari.

Întrebat despre modul în care vor fi verificate persoanele, dacă numele acestora nu va fi făcut public, purtătorul de cuvînt a spus că, „în momentul în care persoana în cauză trece frontiera de stat, ea apare în baza de date”. „Și atunci cînd persoana este dată în căutare de Interpol, în baza acordurilor bilaterale, nu poți să ascunzi lucrurile acestea. Este o practică internațională. Iar persoana care depune dosarul depune pe propria răspundere un document prin care vorbește de proveniența banilor, dar și de faptul că nu are în spatele său anumite probleme de ordin penal”, a adăugat Gamurari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?