X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Cum vrea să lupte Președinția cu renunțarea la cetățenia moldovenească

30 mar. 2018,, 13:40   Politică
12140 5

Fenomenul renunțării la cetățenia moldovenească este unul îngrijorător, susține consilierul președintelui pentru Relații cu Diaspora, Cristina Buga, informează Noi.md.

În cadrul unui interviu acordat portalului moldovenii.md, Cristina Buga a precizat că unii cetățeni moldoveni stabiliți de mult timp peste hotare sînt impuși de statul-gazdă să renunțe la cetățenia Republicii Moldova, lucru regretabil. Cum poate fi stopată această tendință negativă, consilierul prezidențial consideră că pe termen lung - prin crearea de noi oportunități acasă.

„Trebuie să reieșim din considerentul că renunțarea la cetățenie în unele cazuri o impune statul gazdă, cum ar fi Rusia, Germania. Din această cauză nu au altă alegere, dar este alegerea lor de viață și noi nu putem să le interzicem. Pînă la urmă omul trebuie respectat și deciziile lui trebuie respectate. Scopul nostru este de fapt să-i ajutăm pe acei oameni să nu vrea să renunțe la cetățenie. Ce înseamnă asta? Să creăm oportunități aici, acasă, ca ei să nu vrea să plece, sau să fie motivați să se întoarcă acasă. Pe termen lung asta e unica metodă de a motiva persoanele să nu renunțe, să nu fie nevoite să facă în genere această alegere”, a explicat Cristina Buga.

Consilierul prezidențial a mai menționat că știe, din propria experiență, că moldovenii care recurg la acest pas rămîn profund marcanți de decizia de renunțare la cetățenia moldovenească.

„Am și eu cunoștințe în Franța care au renunțat la cetățenie și pot spune că e un pas care afectează mult persoana, deoarece nu este ușor să ștergi o parte din istoria ta, din identitate ta și să-ți schimbi cetățenia”, a punctat Buga.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?