Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

CSJ va decide dacă admite recursul în dosarul de condamnare a lui Șor

23 ian. 11:20   Politică
2307 0

Magistrații Curții Supreme de Justiție urmează să examineze pe 31 ianuarie admisibilitatea recursului depus de avocații lui Ilan Șor, prin care aceștia au contestat decizia Curții de Apel Chișinău de condamnare a politicianului fugar la 15 ani de închisoare.

Ședința de la CSJ este stabilită pentru ora 10.00 și urmează să se desfășoare fără participarea părților în dosar, transmite deschide.


Admisibilitatea recursului urma să fie examinată de CSJ la mijlocul lunii noiembrie 2023, însă a fost amînată în legătură cu depunerea cererii de recuzare. Pe pagina instanței se menționează că cererea de recuzare a fost respinsă, iar ridicarea excepției de neconstituționalitate a fost refuzată.

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Hotărîrea primei instanțe a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, iar examinarea cauzei a fost tergiversată. După schimbarea puterii în 2019, politicianul a fugit din țară. Chiar și așa, el a acces în Parlament din nou după alegerile anticipate din 2021, însă a rămas în 2023 fără mandatul de deputat, după ce legislativul a luat act de decizia Curții de Apel Chișinău prin care politicianul a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare.

Prin hotărîrea Curții de Apel Chișinău din 13 aprilie 2023, Ilan Șor a fost recunoscut vinovat de escrocherie și spălare de bani săvîrșită în proporții deosebit de mari de un grup criminal organizat. Totodată, instanța de apel l-a privat de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe termen de cinci ani, dar și a dispus încasarea de la politician a sumei de 5,2 miliarde de lei. Totodată, el a rămas și fără formațiunea sa politică, după ce Curtea Constituțională a declarat Partidul Șor neconstituțional.

După decizia Curții, pe arena politică au apărut mai multe partide despre care s-a spus că l-ar avea în spate pe Ilan Șor. Inclusiv că politicianul fugar finanțează aceste formațiuni politice, fapt recunoscut chiar și de el în spațiul public.

4
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?