X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Comisar european: ”Malul stîng este așteptat în Uniunea Europeană ca parte a Republicii Moldova”

26 iun. 11:18   Politică
2529 0

Comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi a subliniat că Uniunea Europeană sprijină integritatea teritorială a Republicii Moldova, de aceea la negocierile de aderare se discută despre regiunea transnistreană ca parte a țării noastre.

Menționăm, Varhelyi a participat pe 25 iunie la Luxemburg la prima Conferință Interguvernamentală Moldova-UE.

Întrebat dacă se discută la Luxemburg despre regiunea transnistreană ca parte a procesului de integrare europeană a Moldovei, Varhelyi a menționat că malul stîng este așteptat în Uniunea Europeană ca parte a Republicii Moldova, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

„Integritatea teritorială a Moldovei nu este pusă la îndoială. De aceea, desigur că atunci cînd discutăm despre integrarea europeană a Moldovei, regiunea transnistreană fiind parte a Moldovei nu este pur și simplu doar un subiect de negociere. Sperăm că și ea va fi parte a Uniunii Europene, ca și toată Moldova”, a evidențiat comisarul.

De menționat că Republica Moldova și Ucraina sînt țări-candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană din iunie 2022. În decembrie 2023, Consiliul European, format din liderii statelor-membre UE, a decis începerea negocierilor de aderare cu cele două țări. Pe 14 iunie curent, vicepremierul pentru integrare europeană Cristina Gherasimov a anunțat că Republica Moldova și Ucraina vor începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană pe 25 iunie, atunci cînd vor avea loc primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări, care marchează deschiderea negocierilor de aderare. Prima conferință interguvernamentală Moldova-UE, care a marcat startul negocierilor de aderare la UE, a luat sfîrșit. În timpul evenimentului, premierul Dorin Recean a prezentat poziția de negociere din partea țării noastre. Documentul prevede, printre altele, că țara noastră își propune să adere la UE pînă în 2030, dar și faptul că ar putea solicita perioade de tranziție pentru sectoarele agricol și mediul înconjurător.


Totodată, Chișinăul va propune autorităților nerecunoscute de la Tiraspol să implementeze legislația Uniunii Europene pe teritoriul regiunii transnistrene, în contextul în care R. Moldova începe negocierile de aderare la UE.

Despre acest lucru a anunțat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, menționînd că autoritățile constituționale ale țării noastre mizează pe faptul că Tiraspolul va fi cointeresat să implementeze acquis-ul comunitar dată fiind atractivitatea economică a piețelor din țările Uniunii Europene pentru regiunea transnistreană – lucru reflectat în cifra exporturilor.

„Regiunea transnistreană este parte din Republica Moldova și acquis-ul este propus pentru adoptare și implementare pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Inclusiv așa-numitele autorități de la Tiraspol urmează să facă cunoștință, dacă vor fi interesate în acest acquis, și deja să discutăm despre cum putem să-l adoptăm și să-l implementăm pe teritoriul regiunii transnistrene”, a declarat Cristina Gherasimov.

4
2
0
2
41

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?