Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cine sînt „campioni” la absențe din sesiunea de primăvară-vară

14 aug. 2023,, 09:15   Politică
3221 0

Bilanțul activității deputaților în sesiunea trecută arată o realitate destul de tristă întrucât unii aleși ai poporului au lipsit cu duiumul de la ședințele plenare. În total, din februarie până la sfârșitul lunii iulie, deputații au înregistrat 540 de absențe de la ședințele plenare.

Cele mai multe absențe au fost înregistrate de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor - 237, dintre care 84 sunt în semn de protest, 74 absențe motivate, 69 nemotivate și 10 deplasări, notează Noi.md cu referire la tv8.

În top trei chiulangii din cadrul BCS se află Chiril Tatarlî cu 15 absențe, (8 motivate, 1 protest, 6 nemotivate) urmat de deputatul Constantin Starîș, care a adunat în 27 de întruniri - 12 absențe (7 motivate, 3 protest, 2 nemotivate). Dintre acestea, două sunt nemotivate, șapte - motivate și trei sunt proteste.

În lista chiulangiilor a intrat și Vladimir Voronin cu 11 absențe. (6 motivate, 3 protest, 2 nemotivate).

Bunăoară, la ultima ședința din această sesiunea, deputații comuniști și socialiști (BCS) au părăsit ședința Parlamentului, în semn de protest.


Cap de afiș în topul celor cu absențe nemotivate sunt și foștii socialiști, neafiliații, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan. Primul, adică Nesterovschi, a lipsit de la toate cele 24 de ședințe plenare desfășurate, dintre care 22 nemotivate și două proteste

Migrat de la BCS la Partidul Renașterea, deputatul are o explicație: „Să stai în Parlament și să înțelegi că nu poți influența nimic, iar proiectele tale nu sunt analizate și să înțelegi că țara e capturată și să stai în Parlament și să idolatrizezi partidul PAS, noi nu avem de gând. De asta am renunțat să participăm la ședințe. Am ieșit în stradă și am organizat zeci de proteste.”

Iar colega sa, care i-a urmat drumul la indigo, Irina Lozovan, are cu o absență mai puțin. Cu alte cuvinte, Lozovan fost prezentă doar la o ședință din totalul celor 24 desfășurate. 21 nu sunt motivate, iar două sunt proteste.

Și deputații PAS au adunat suficiente absențe, 139 în total. Dintre acestea, 49 sunt motivate, iar 37 - nemotivate, alte 53 au fost deplasări. Cele mai multe absentări de la ședințele plenare sunt înregistrate de deputata Ana Racu, care nu s-a prezentat la 12 ședințe.

În topul chiulangiilor se află și vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi. Acesta are nouă lipsuri. Cert este că toate sunt motivate, dintre care șapte sunt deplasări de serviciu. Poziția a treia le revine deputatelor Doina Gherman și Natalia Davidovici cu șase absențe. Natalia Davidovici a lipsit de la șase plenare, fiind în deplasări, iar Doina Gherman - are 2 absențe nemotivate, una motivată și trei deplasări de serviciu.

Și în timp ce deputații PAS sunt lideri la capitolul deplasări, colegii din grupul parlamentar al lui Șor sunt campioni detașați la absențe nemotivate - 106 în total. Cei cinci parlamentari, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Marina Tauber, Denis Ulanov, care ulterior au devenit indepedenți, au câte 27 de absențe, toate nemotivate.

A adunat absențe, 11 nemotivate, până pe data de 27 aprilie 2023, când a fost lispit de mandatul de deputat și fugarul Ilan Șor. Iar unele absențe ale deputatei Marina Tauber s-au suprapus pe perioada când parlamentara s-a aflat sub măsură preventivă de arest.

Iar deputați deveniți neafiliați au adunat 18 absențe în această sesiune. Gaik Vartanean are patru absențe, dintre care trei sunt motivate. Totuși cele mai multe le-au adunat Alexandr Suhodolski și Vasile Bolea, care au părăsit rândurile BCS. Astfel, după ce au devenit neafiliați, din 26 mai 2023 și până la sfârșitul lunii iulie, Alexandr Suhodolski au cumulat tocmai 12 lipse și toate nemotivate. Vasile Bolea nu s-a prezentat la două ședințe, o absență fiind motivată și alta nu. Totuși, ambii aleși ai poporului a mai adunat absențe cât a fost deputați în rândurile PSRM. În această sesiune parlamentară, la unele ședințe, înregistrarea prezenței le-a dat uneori bătăi de cap, din cauza unor defecțiuni tehnice.

0
2
2
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?