X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Chicu, în urma majorării tarifului la gaz: „Prețurile vor exploda”

10 noi. 2021,, 10:47   Politică
4827 7

Fostul premier Ion Chicu spune că majorarea tarifului la gazele naturale va cauza scumpiri în masă la o serie de produse, inclusiv de primă necesitate, iar o bună parte a populației nu va fi în stare să achite aceste facturi, transmite Noi.md.

Este o situația excepțională și această situație necesită și soluții extraordinare, spune Chicu într-o postare pe rețelele de socializare.

"Probabil, ei nu pot înțelege care pot fi efectele unei majorări de 2,4 ori a tarifului intern la gazele naturale asupra oamenilor și economiei.

Ei nu înțeleg, că imediat urmează dublarea tarifului pentru gigacalorie - pînă la circa 2100 lei. Ei nu înțeleg, că imediat vor exploda prețurile la tot ce se produce cu utilizarea gazului, inclusiv pîinea si multe produse alimentare. Ei nici măcar nu înțeleg, cu cît vor crește cheltuielile primăriilor și autorităților centrale pentru încălzirea spitalelor, școlilor, grădinițelor, etc.

Dacă ar înțelege în deplină măsură, n-ar manipula lumea cu compensații iluzorii, care nu pot opri metastazele hiperinflației, cauzate de această majorare de preț al gazelor naturale", a menționat Chicu.


Conform calculelor prezentate de fostul premier, ajorarea tarifului pentru 1 m.c. de gaze de la 4, 63 lei pînă la 11,08 lei, înseamnă că pe parcursul perioadei 1 noiembrie - 15 aprilie consumatorii din țară vor achita suplimentar circa 4,5 mlrd.lei doar pentru gazele naturale livrate de Moldovagaz (în această perioada malul drept va consuma circa 700 mln. m.c.) .

"Această sumă constituie cam 50% din tot fondul de salariu achitat în sectorul public în această perioadă. Este lesne de înțeles, că acești bani nu pot fi achitați nici măcar de acei cu locuri de muncă, darămite categoriile vulnerabile".

Ion Chicu spune că Guvernul trebuie să-și asume povara erorilor sale și să achite această diferență chiar la etapa formării ei.

"Aceasta va permite curmarea lanțului inflaționist generat de majorarea prețului de import la gaze încă la prima verigă - la furnizor. Această măsură va diminua din povara prețurilor galopante asupra populației și economiei. Nu va fi necesar de majorat semnificativ tariful pentru agentul termic livrat și se vor economisi mijloace substanțiale pentru instituțiile publice de nivel local și central".

Potrivit lui Chicu, executarea bugetului public pe primele 10 luni oferă guvernului posibilitatea să achite această diferență, însă acest lucru nu va fi pe placul FMI.

"Doar la Bugetul de Stat s-au acumulat venituri cu 8,1 mlrd.lei mai multe ca în prioada respectivă a anului precedent, iar soldurile în conturile statului la 31 octombrie constituiau circa 10 mlrd.lei. Noi înțelegem, că acordul secret cu FMI nu permite salvarea economiei și populației prin asemenea metode, dar PAS ar trebui să se gîndească mai întîi la oamenii care i-au ales, și doar apoi la interesele străinilor în țara noastră", a concluzionat Chicu.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?