X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Cenușă: "Este greu de înțeles de ce PAS își taie crengile de sub picioare"

2 dec. 2021,, 17:34   Politică
3972 5

Analistul politic Dionis Cenușă spune că CEC a admis o greșeală prin decizia de a cere instanței înlăturarea Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălți, odată ce alegătorii deja și-au exprimat votul, în primul tur al alegerilor, iar această eroare nu ar fi avut loc fără implicarea partidului de la guvernare.

„PAS nu poate accepta faptul că după victoria politică asurzitoare din vară ei nu sînt capabili să obțină victorii majore la nivel local”, a scris Cenușă într-o analiză pe rețelele de socializare.

Cenușă susține că în cazul Marinei Tauber, CEC a interpretat eronat legislația electorală, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„O gafă după alta. Există instrumente legale și sancțiuni prevăzute de lege pentru a pedepsi nerespectarea legislației electorale. Dar există limite și acestea se aplică cu atît mai mult în cazurile cînd cetățenii deja și-au oferit voturile. Vorbesc despre cazul lui Tauber/Partidul lui Șor și alegerile locale din Bălți. Explic:

- CEC constată diverse nereguli la raportarea financiară a Tauber/Partidul Șor, un lucru pe care instituția îl face conform atribuțiilor. La acest capitol nu există nicio obiecție. Problema apare la modul cum CEC decide să sancționeze acest candidat folosind interpretarea aparent eronată a legislației electorale. Mai exact, CEC cere eliminarea lui Tauber din cursa electorală în calitate de sancțiuni.


- Tot CEC face referință la „a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral” cu privire la „anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărîre judecătorească definitivă.” Problema constă și faptul că această prevedere nu are nimic în comun cu cadrul temporal în care ne aflăm. Or, Tauber/Partidul lui Șor deja a participat la alegeri, acumulînd cele mai multe voturi în primul tur. Deci, de jure și de facto, prevederile pe care le utilizează CEC s-ar aplica în cazul în care alegerile încă nu s-au produs și cetățenii nu au votat. În caz contrar, decizia CEC este de natură să lezeze dreptul la vot al cetățenilor și de fapt poate duce la anularea votului exprimat. Acest lucru ar duce la repetarea abuzului din 2018, cînd CEC/justiția controlată de Plahotniuc au anulat voturile din Chișinău. (...)

- Este foarte probabil că PAS/Sandu știu că instanța de la Bălți nu va legaliza decizia CEC care contravine prevederilor constituționale în domeniul dreptului la vot. Astfel, PAS și CEC pasează responsabilitatea către instanțe, care sînt obligate să nu repete ilegalitățile comise de regimul lui Plahontiuc în 2018. Indiferent de rezultat, pozitiv or negativ, instanța va fi de vină, nu PAS. Totodată, dacă Tauber este eliminată din competiție, atunci PAS va interpreta acest eveniment ca pe o victorie politică”, a scris analistul politic.

„În loc să vorbim despre cum îl putem atrage pe Șor la răspundere și a recupera banii din furtul miliardului, din cauza acțiunilor/influențelor din PAS asupra CEC, vorbim despre cum regimul luptă cu Tauber. În continuare, este greu de înțeles de ce PAS își taie crengile de sub picioare”, a mai adăugat Dionis Cenușă.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?