X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce spune Comisia Electorală Centrală a Rusiei despre deschiderea în Moldova a secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din FR

31 ian. 15:30   Politică
3343 1

Comisia Electorală Centrală a Rusiei speră că în Republica Moldova va fi deschisă cel puțin o secție de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia.

Despre acest lucru a declarat membrul Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Pavel Andreev, menționînd că cea mai acută situație în jurul deschiderii secțiilor pentru votarea la alegerile prezidențiale din Rusia este în Moldova, unde se așteaptă deschiderea unei secții de votare, dar deocamdată nu au primit nicio decizie.

Potrivit lui, CEC speră că va fi deschisă cel puțin o secție de votare în Moldova la sediul misiunii diplomatice.

"Dar deocamdată nu am primit o decizie în acest sens. Și, bineînțeles, există o problemă acută cu votarea în Transnistria, unde, după cum știm, există un număr destul de mare de cetățeni ruși care au participat în mod tradițional la alegeri. Situația este destul de dificilă acum în ceea ce privește desfășurarea personalului diplomatic care a acționat pentru a organiza activitatea la secțiile de votare din Transnistria. Acum practic nu există o astfel de posibilitate. De acest lucru se ocupă acum în mod activ Ministerul Afacerilor Externe", a explicat membrul CEC al FR.
Președinta Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a declarat că Rusia a oferit întotdeauna Republicii Moldova cele mai favorabile condiții pentru votare.

"Dacă ei au cerut atîtea secții de votare, atîtea am oferit ", a spus ea, reclamînd faptul că în ultimii ani, din cauza strategiei lor de conjunctură politică, autoritățile moldovenești au redus artificial numărul secțiilor de votare în Rusia, unde mulți cetățeni moldoveni au solicitat deschiderea secțiilor de votare.


După cum am relatat anterior, vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Mihail Popșoi, a declarat că Autoritățile de la Chișinău încă nu au decis dacă vor aproba deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia, dar conform tratatelor internaționale, o secție poate fi deschisă la Ambasada Moscovei la Chișinău

Diplomatul a subliniat că deschiderea secțiilor de votare în stînga Nistrului este inacceptabilă fără consențămîntul autorităților constituționale ale țării.
„Este un subiect care se discută în acest moment, cum vom avea o decizie aceasta va fi anunțată. Este o decizie care trebuie consultată așa încît să fie cea mai bună. Problema deschiderii secțiilor de votare a apărut și la alte scrutine avînd în vedere deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană, lucru care este inacceptabil. Noi, conform Convenției de la Viena nu putem interzice scrutinul pe teritoriul ambasadei și acest lucru este problematic și din punct de vedere a drepturilor internațional cît și din punct de vedere practic. Cît privește alte încercări de a deschide secții de votare, acest lucru trebuie discutat. Deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană este inacceptabil. Cu regret, acest lucru s-a întîmplat în trecut, dar fără acordul autorităților constituționale ale Republicii Moldova nu poate fi deschisă nicio altă secție de votare decît cea din ambasadă, dar și aceasta, evident trebuie să aibă un acord formal”, a explicat Mihai Popșoi.

Mihail Popșoi a spus că în cazul în care Federația Rusă va deschide totuși secții de votare în stînga Nistrului, autoritățile de la Chișinău vor trebui să aibă un plan de reacție.

Rusia a cerut anterior autorităților moldovenești să deschidă secții de votare în Republica Moldova pentru alegerile prezidențiale rusești programate pentru 15-17 martie 2024.

În anii precedenți, Rusia a deschis mereu secții de votare în regiunea transnistreană, unde, conform datelor oficiale, locuiesc aproximativ 200 de mii de persoane cu cetățenie rusă.

La ultimele alegeri pentru Duma de Stat a Federației Ruse, care au avut loc în perioada 17-19 septembrie 2021, în Republica Moldova au fost deschise 30 de secții de votare, dintre care 27 se aflau pe malul stîng al Nistrului. Autoritățile de la Chișinău nu și-au dat acordul pentru deschiderea acestora.

8
2
0
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?