X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cazul profesorilor turci: Cînd CA se va expune pe cazul lui Vasile Botnari

18 ian. 2023,, 11:11   Politică
2636 0

Curtea de Apel Chișinău a programat pentru data de 16 februarie o nouă ședință în cazul lui Vasile Botnari, fost director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). La această ședință, lui Botnari i se va da ultimul cuvînt înainte de a se lua o decizie de returnare a cazului profesorilor turci în instanţa de fond.

La ședința din 17 ianuarie, Curtea de Apel Chișinău a audiat pozițiile procurorului, apărării lui Botnari și a soției unuia dintre profesorii turci, Galina Tufekci, la cererea căreia cazul fostului director al SIS poate fi revizuit. Era de așteptat ca ultimul cuvînt și decizia la acest subiect să fie luate în ședința de astăzi, însă judecătorii au decis să o amîne, invocînd faptul că au alte dosare pe linie.

La ședință, Tufekci a spus că de cinci ani încearcă să obțină revizuirea plîngeri. „Ca cetățeancă a Moldovei, nu pot primi un răspuns. Care este vina soțului meu? Pînă acum, aproape în al cincilea an, aud cuvintele lui Botnari că a urmat ordinele și a apărat interesele Moldovei”, s-a plîns ea.

Avocatul Vadim Vieru, reprezentînd interesele lui Tufekci, a explicat că dosarul împotriva lui Botnari, în care acesta a fost obligat la plata unei amenzi, s-a judecat cu ușile închise, astfel incît Tufekci nu a putut ști că a fost exclusa de pe lista persoanei vătămate. Acest lucru a devenit cunoscut abia după ce cazul a fost desecretizat.

Avocatul fostului director al SIS, Vasile Nicoară, a spus că revenirea cauzei la instanța de fond este un precedent periculos. Potrivit acestuia, după ce se ia o astfel de decizie, orice caz vechi poate fi reexaminat dacă există persoane care se consideră victime. În plus, el a menționat că Tufekci a contestat cazul după expirarea termenului legal.


Reamintim că, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, ofițerii SIS au reținut și au luat pe o direcție necunoscută șapte angajați ai rețelei Orizont de licee moldo-turce. Ulterior, fără proces sau anchetă, ei au fost deportați din Moldova în Turcia, unde acum toți ispășesc pedepse lungi de închisoare.

1
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?