Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Care miniștri merg în Parlament după voturile de pe circumscripții

25 feb. 2019,, 13:20   Politică
4545 0

Trei din membrii cabinetului de miniștri, care au candidat pe circumscripții uninominale, sînt propulsați în Parlament datorită voturilor din regiuni.

Este vorba despre premierul Pavel Filip și miniștrii Alexandru Jizdan și Nicolae Ciubuc. Membrii Guvernului – Monica Babuc și Chiril Gaburici au fost devansați de reprezentanții altor partide pe circumscripțiile unde au candidat.

Premierul Pavel Filip a ieșit învingător pe circumscripția nr. 20, Strășeni. Pentru democrat au votat 45% sau peste 13 mii de oameni. Candidatul blocului electoral ACUM DA PAS a acumulat 29% sau peste 8,5 mii din sufragii, clasîndu-se pe locul doi, iar reprezentantul socialiștilor a acumulat 11% din voturile alegătorilor.

După procesarea tuturor proceselor verbale, este clar că pe circumscripția nr. 22, Ialoveni, ministra democrată Monica Babuc a fost devansată detașat de candidatul blocului ACUM DA PAS, Liviu Vovc. Astfel, pentru candidata PDM și-au dat votul peste 34% dintre alegători, iar pentru Liviu Vovc – peste 42%. Pe locul trei s-a clasat candidata Partidului Socialiștilor, Lidia Onu cu 15% din voturi. Totuși, ministra Babuc se regăsește cu numărul 5 în lista PDM pe circumscripția națională și ar avea șanse să ajungă în următorul Parlament.

Chiril Gaburici, ministrul economiei și infrastructurii, nu a învins pe circumscripția nr. 31 din municipiul Chișinău, acolo unde a candidat. Membrul Guvernului s-a clasat doar pe poziția a treia, obținînd doar 13% din sufragii. Pe această circumscripție învingător este candidatul socialist Grigore Novac, care a acumulat 38% din sufragii. Candidatul blocului ACUM DA PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei a adunat 34% din voturi. Chiril Gaburici nu se regăsește pe lista PDM pentru circumscripția națională, așa că nu accede oricum în legislativ.


Ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, a obținut victorie pe circumscripția nr. 34, Anenii Noi. După procesarea tuturor proceselor verbale, datele arată că ministrul democrat a acumulat 41%. Candidatul PSRM, Alexandr Mațarin, a adunat 27%, iar candidatul blocului ACUM DA PAS, Gheorghe Balan – aproape 21%.

Nicolae Ciubuc, candidatul democraților pe circumscripția nr. 21, Călărași, va merge în Parlament datorită voturilor pe circumscripție. Aici, ministrul a obținut 37% din voturile cetățenilor, fiind urmat de candidatul blocului ACUM DA PAS, Igor Munteanu, cu 29% și de Ștefan Bolea, candidatul socialiștilor cu 18%.

Ministra sănătății, Silvia Radu, a fost inclusă doar pe lista PDM pentru circumscripția națională cu numărul 20.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?