X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1415

Andronachi, eliberat “sub garanție”. Ministra Justiției: În istoria țării foarte rar au fost aplicate garanții

20 sep. 2023,, 16:44   Politică
2904 0

Un caz neobișnuit! Astfel califică ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, decizia judecătorului de a-l elibera pe fostul deputat Vladimir Andronachi din arest la domiciliu sub garanția personală a patru persoane. În timpul emisiunii Rezoomat de la RliveTV, ministra Justiției a menționat că în istoria Republicii Moldova extrem de rar au fost aplicate garanții persoane pentru eliberarea unei persoane.

„Un caz neobișnuit. Dar asta nu înseamnă că procurorul nu putea să ia o astfel de decizie. Putea. Legea îi permite. Este important să vedem cum judecătorul a ajuns la o astfel de situație reieșind din analiza cauzei, circumstanțelor care să justifice aplicarea unei astfel de garanții. Nu sînt în măsură să comentez acest caz, dar am făcut o cercetare, garanții personale foarte rar au fost aplicate în istoria Republicii Moldova, doar de două-trei ori. Aici procurorii au contestat la Consiliul Superior al Magistraturii, cerînd verificarea acțiunilor respective, deja CSM prin intermediul Colegiului disciplinar urmează să dea o apreciere”, a spus Veronica Mihailov-Moraru în timpul emisiunii „Rezoomat”, transmite realitatea.

Potrivit șefei de la Justiție, dacă se va constata că judecătorul care a luat o astfel de decizie a comis vreo ilegalitate, acesta va fi sancționat disciplinar.

„Conform legislației, avem Inspecția judiciară și Colegiul disciplinar. Inspecția judiciară examinează prima o plîngere, sesizare, pe acțiunile unui judecător și verifică dacă în acțiunile judecătorului sînt încălcări de ordin disciplinar și pot fi propuneri de a-l sancționa. Dacă inspectorul ajunge la concluzia că nu sînt elemente de abatere disciplinară, poate înceta cazul. Iar Colegiul disciplinar este organul ierarhic superior care poate răsturna decizia sau o poate menține în vigoare. Conform legii, pot fi aplicate sancțiuni disciplinare, cum ar fi mustrarea”, a mai spus ministra Justiției.

Fostul deputat PDM, Vladimir Andronachi, este învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în unul dintre episoadele dosarului „Frauda bancară”.

3
1
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав