Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Ministerul Justiției va contesta decizia primei instanțe în privința fostului polițist Gheorghe Petic

24 mai. 11:15   Politică
3161 0

Ministerul Justiției va contesta la Curtea de Apel decizia primei instanțe care a hotărît să admită parțial cererea fostului polițist Gheorghe Petic prin care statul este obligat să-i achite acestuia un prejudiciu moral în sumă de 2 milioane de lei pentru condițiile inumane și degradante la care a fost supus fiind deținut în penitenciar.

Informația a fost confirmată de ministerul de resort pentru Anticoruptie.md.

Deocamdată nu este clar ce aspecte din decizie vor f contestate, „posibil nu va fi constestată în totalitate”, spun reprezentanții din cadrul ministerului. Instituția are dreptul și reponsabilitatea să facă acest lucru în termen de 30 de zile, așa că o va face, mai adaugă aceștia.

De altă parte, Gheorghe Petic a anunțat oficial prin intermediul unei postări făcute pe o rețea de socializare că nu va contesta hotărîrea instanței de judecată luată în data de 17 mai curent, „chiar dacă considerăm că sînt temeiuri suficiente de contestare”. Petic a venit și cu unele argumente pentru decizia luată.

„Motive de a NU contesta:


1. Bugetul sărac al ţării, mai ales că suma de despagubire nu va fi luată din buzunarele judecătorilor și procurorilor;

2. Nu este esențial pentru mine banii, ci dreptatea;

3. Nu vreau să admit unele speculații că chipurile vreau să mă pricopsesc cu bani din visteria ţării cu orice preţ;

4. Nu aș dori să ajung la Curtea de Apel, deoarece trebuie să trăiesc iar momentele trecutului din anul 2018-2019, ceea ce psihologic este extrem de complicat.”, a spus Petic.

Pe lîngă argumente, Gheorghe Petic a venit cu un apel către ministra Jusiției, Veronica Mihailov-Moraru, să nu conteste decizia primei instanțe. În acest fel, spune el, ministerul va arăta societății prin cazul său că celor care le-au fost fabricate dosare au fost în sfîrșit îndreptățiți.

„Doamna Ministru a Justiției Vă îndemn să arătăm cetățenilor că, în premieră, în Republica Moldova într-un dosar fabricat politic s-a facut dreptate cap-coada, vinovații au fost găsiți și puși pe banca acuzaților, iar păgubașului i-au fost întoarse despăgubirile aduse facîndui-se dreptate. Lecție dură pentru procurori și judecători!!! Mai limpede acțiune de reformare a justiției nu o poate face nici comisia pre-vetting sau vetting. Haideți să reformăm justiția și prin întoarcerea prejudiciului pentru dosarele fabricate, voi Ministerul Justiței la asta lucrați, iar noi cetățenii asta ne dorim, dreptate.”, a menționat Petic.

Precizăm că examinarea în prima instanță a început în aprilie 2022. În total, au avut loc nouă ședințe în care Gheorghe Petic împreună cu avocata sa au prezentat patru volume de probe „despre cum justiția a comis o crimă, dar si despre condițiile degradante și inumane”. Suma percepută de Petic pentru prejudicii morale și materiale este de 6 milioane de lei.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14:50, o locuitoare a municipiului Ungheni, care a reclamat că a fost agresată fizic și violată în propriul apartament.

Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de 9 luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, acolo unde sînt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă. Judecătoria Orhei l-a achitat pe Gheorghe Petic în noiembrie 2021, după ce procurorii și-au retras acuzaţiile, iar pretinsa victimă a recunoscut în instanţă că a fost plătită ca să facă declaraţii false.

4
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?