COVID-19 în MOLDOVA

Amenzi în valoare totală de 28 de mii de lei au fost aplicate deputaților

Amenzi în valoare totală de 28 de mii de lei au fost aplicate deputaților

După ce au verificat declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2018 a deputaților din legislatura a IX, inspectorii de integritate au inițiat 15 cauze contravenționale și 19 controale ale averilor.

Astfel, 11 deputați din legislatura precedentă și-au achitat deja amenzile, după ce nu și-au depus declarația de avere și interese personale, așa cum prevede legea. Amenda pentru o astfel de încălcare constituie între 3000 și 4500 de lei.

Alte 4 cauze contravenționale sînt încă în procedură de examinare. Valoarea totală a amenzilor aplicate pînă la moment este de 28 000 lei, potrivit Autorității Naționale de Integritate.


Totodată, potrivit legii, în cazul nedepunerii sau depunerii tardive a declarației, inspectorul de integritate inițiază controlul averii și al intereselor personale. În consecință, atît nedepunerea în termen, cît și verificarea prealabilă a celor 101 declarații de avere și interese personale pentru 2018 a generat declanșarea a 19 controale ale averilor foștilor și actualilor deputați.

Amintim că verificările respective au fost efectuate în baza Dispoziţiei Preşedintelui ANI din 21 mai 2019, care prevede controlul declaraţiilor de avere şi interese personale depuse de către subiecţii declarării pentru anul 2018 (deputaţi, miniştri, judecători, procurori, etc). În același context, au fost verificați circa 400 de judecători și urmează să fie verificați peste 700 de procurori.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load