Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Alexandru Tănase: Zîmbetul disprețuitor al domnului von Hebel nu face decît să submineze credibilitatea

29 mar. 15:13   Politică
1836 0

Într-o postare de astăzi, 29 martie, intitulată Cine va plăti factura politică pentru zîmbetul batjocoritor al domnului Herman von Hebel?, ex-ministru al Justiției și membru al Comisiei de Veneția din partea Republicii Moldova , Alexandru Tănase, a comentat reacțiile în urma publicării investigației Centrului de Investigații Jurnalistice, notează Noi.md.

Ancheta se referă la incompatibilitatea de funcții admisă în cazul președintelui Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, dar și la pierderile pe care le-au generat reforma Grefei Curții Internaționale Penale, pe care a administrat-o. Tănase scrie că „scandalul iscat nu se referă la integritate, ci la credibilitate”.

Totuși, funcționarii publici ar trebui să fie gata să răspundă la întrebările legitime privind trecutul lor profesional.

„Încrederea publică în procedura de evaluare extraordinară (cunoscută sub numele de vetting) este subțiere ca o lamă de ras Gillette. După cîteva situații delicate, cînd pentru unele persoane apropiate puterii "filtele vetingului" au devenit mai transparente decît sticla de Murano, în timp ce alții erau invitați să aducă mostre de ADN-ul cailor care au arat ogorul bunicilor pe timpul lui Brejnev, orice turbulență nu poate decît să compromită și mai tare credibilitatea acestui proces”, scrie Tănase.

Tănase s-a expus referitor la reacția președintelui Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, care la întrebarea dacă va demisiona, a rîs în hohote.


„În astfel de circumstanțe, zîmbetul disprețuitor al domnului von Hebel în fața unei întrebări firești, dacă va demisiona sau nu, nu face decît să submineze și mai mult credibilitatea atît a procedurii de evaluare extraordinară, cît și a actualei puteri politice.

Este evident că domnia sa nu va demisiona voluntar din această funcție. Zîmbetul său plin de dispreț (pentru a nu-l numi batjocoritor) și autosuficiența cu care a reacționat la o întrebare legitimă a unui jurnalist vorbesc de la sine despre atitudinile sale.

Un misionar european, venit în junglă pentru a civiliza triburile sălbatice, nu este obligat să manifeste respect pentru aborigeni, cu atît mai mult, nu este obligat să demisioneze din cauza frămîntărilor morale ale junglei. Mai mult decît atît, avînd în vedere că doi-trei ani de „civilizare a aborigenilor” îi pot rotunji considerabil conturile domnului misionar, șansele de demisie benevolă sînt aproape inexistente.

Totodată, fostul președinte al Curții Constituționale spune că „o astfel de reacție, altfel decît o manifestare de dispreț și un sentiment de superioritate, nu poate fi calificată. Cu certitudine, în Europa, niciun funcționar din justiție nu ar risca să "răspundă" astfel unui jurnalist care îi cere explicații absolut normale referitoare la trecutul său professional”, spune Tănase.

Tănase a mai menționat că „factura va fi plătită de actuala putere politică și nu de domnul Herman von Hebel.

„Partea cea mai tristă este că factura va fi plătită de actuala putere politică și nu de domnul Herman von Hebel. Pentru cetățeanul obișnuit, nu există diferență între un expert din cadrul unei comisii guvernamentale și conducerea politică actuală. Alegătorul, atunci cînd își va exprima opțiunile la urna de vot, va sancționa pentru acest zîmbet plin de dispreț actuala putere politică și nu pe domnul Herman von Hebel. Cu cît mai repede se va înțelege acest lucru, cu atît mai bine”, a scris Alexandru Tănase.

18
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?