X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Președintele Comisiei Pre-Vetting a răspuns dacă va demisiona

29 mar. 11:09   Politică
3377 0

Președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, a comentat acuzațiile apărute în spațiul public ce vizează integritatea sa.

Juristul afirmă că dacă lucrurile scrise în investigație ar fi fost adevărate el nu s-ar afla în funcția pe care o deține, deoarece doar o persoană cu reputație ireproșabilă poate ocupa un asemenea post.

Totodată, întrebat dacă va demisiona, președintele Comisie Pre-vetting a rîs în hohote și a declarat că „nu vede niciun motiv pentru acest lucru”, transmite unimedia.

„Am auzit pentru prima dată despre acest articol spre finalul săptămînii trecute, dar la acel moment nu ni s-au cerut comentarii. Am văzut articolul și am văzut că majoritatea părților au de-a face cu activitatea mea la Curtea Penală și a avut loc o traducere a unui articol la începutul anului 2018. A fost un articol la care eu nu am reacționat nici atunci, care nu reprezintă tot ce s-a întîmplat. Au fost doar cîteva acuzații care nu au fost justificate. Din acest motiv nu am venit cu reacție, nu am văzut necesitate.

Dacă lucrurile scrise în acel articol ar fi fost adevărate, nu m-aș fi aflat aici, deoarece doar persoane care au integritatea de nivel înalt pot să vină în această funcție”, a declarat Hebel, la emisiunea Cabinetul din umbră.


Totodată, președintele Pre-Vetting susține că a rămas surprins că Tribunalul Administrativ de la Geneva a anulat deciziile sale și le-a făcut dreptate subalternilor lui, acordîndu-le compensații. În același timp, potrivit juristului, prejudiciul despre care a scris presa reprezenta de fapt doar 1% din bugetul acordat și, în opinia sa, nu a fost o sumă atît de mare.

„Ceea ce era scris în investigație, ține mai mult de activitatea de atunci a Curții, nu înțeleg de ce moldovenii ar fi interesați de ce s-a întîmplat cu mulți ani în urmă la Curtea Penală Internațională. Nici măcar nu văd acest lucru ca un atac la persoana mea, dar ca un atac la munca totală a comisiilor de vetting și asupra procesului pe care îl are Moldova pentru a spori încrederea în justiție”, a adăugat Herman von Hebel.

Întrebat dacă va demisiona, președintele Comisie Pre-vetting a rîs în hohote și a declarat că „nu vede niciun motiv pentru acest lucru”.

„Nu, de loc. Nu văd motiv pentru a-mi da demisia”, a precizat Hebel.

Menționăm că anterior, anticorupție.md a publicat un articol, în care menționează că "Herman von Hebel, președintele Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor - Comisia Pre-Vetting, a activat în perioada 8 martie 2013 – 16 aprilie 2018, în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga. Presa olandeză scria în 2018 că activitatea administrativă a lui Herman von Hebel ar fi fost afectată de ilegalități și ar fi cauzat prejudicii Curții Internaționale Penale în valoare de cel puțin 760.000 euro".

Recent, situația privind integritatea lui Herman von Hebel a fost comentată intens în mediul online, inclusiv de judecătoarea Victoria Sănduța și de avocata Cristina Ciubotaru. Anterior, aceasta s-a arătat revoltată de audierea de către președintele Comisiei Pre-Vetting nu doar a judecătorului Ion Chirtoacă, dar și a părinților acestuia.

1
1
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?