X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

126 de incidente înregistrate în timpul desfășurării turului II al alegerilor locale generale

20 noi. 2023,, 12:17   Politică
2220 0

În timpul desfășurării turului II al alegerilor locale generale, Promo-LEX anunță că a constat un număr de 126 de incidente pe parcursul votării.

Printre cele mai frecvente tipuri de incidente au fost: prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secția de votare (31 cazuri) și fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului (25 cazuri).

„Aceste tipuri de incidente pot sugera o legătură cauzală cu unele fenomene negative de influențare a voinței alegătorilor, care au avut loc și pe parcursul campaniei electorale, și ar putea indica asupra unor încercări de a controla și influența comportamentul și decizia alegătorilor, inclusiv în ziua alegerilor”, explică șeful MO Promo-LEX, Nicolae Panfil.

Pe parcursul zilei alegerilor, în secțiile observate, votarea a fost, în general, organizată eficient. În același timp, activitatea SIAS Alegeri a fost afectată sporadic. Au fost constatate 8 cazuri fie de suspendare a activității SIAS Alegeri pe motivul lipsei curentului electric sau a internetului, fie situații în care alegătorii nu erau identificați de sistem. De asemenea, au fost observate 12 cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot.

MO Promo-LEX își exprimă îngrijorarea cu referire la minim 6 cazuri de intimidare a observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare. MO Promo-LEX a constat 2 cazuri de refuz de eliberare a copiilor tuturor Proceselor-Verbale de numărare a voturilor. Subliniem că, în exercitarea atribuțiilor, observatorii au dreptul să aibă acces la toate informațiile cu caracter electoral.


Numărarea voturilor a fost, în general, rapidă și calmă. Rezultatele preliminare ale numărării voturilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți, realizată de MO Promo-LEX în baza proceselor verbale colectate, nu indică diferențe semnificative față de datele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?