Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Arșița și seceta îi îngrijorează pe fermieri

12 iul. 15:45   Societate
4019 0

Pe măsură ce temperatura în aceste zile crește amenințător, fermierii sînt din ce în ce mai îngrijorați.

Agricultorii au estimat deja că vor suferi pierderi uriașe din cauza secetei. Acesta este al treilea an consecutiv în care se înregistrează această situație, iar prognozele experților nu sînt deloc liniștitoare.

"Culturile de porumb și floarea-soarelui se află în proces de înflorire. Judecînd după fotografiile pe care ni le-au arătat fermierii, în unele raioane plantele de floarea soarelui mai au doar cîte trei-patru frunze verzi, restul s-au ofilit", a declarat Alexandru Bădărău, directorul Asociației "Puterea Fermierilor", relatează tv8.md.

Moldova se confruntă cu secetă deja al treilea an consecutiv, iar cele mai afectate de urmării vremii nefavorabile sînt regiunile sudice ale Moldovei. Autoritățile le cer agricultorilor să treacă la alte culturi, mai rezistente la căldură, dar fermierii spun că timp de un an este pur și simplu imposibil să facă acest lucru.

"Dacă e să vorbim despre terenurile arabile, este imposibil să le plantăm pe toate și într-un timp foarte scurt cu alte culturi, să spunem așa, adaptate la aceste condiții de secetă severă sau la schimbările pe care le vedem în climă", a adăugat Bădărău.


Valul de căldură a afectat lanurile de porumb și floarea-soarelui nu numai în sudul țării. În raionul Telenești, unde s-a deplasat echipa noastră de filmare, se observă faptul că multe plante de floarea-soarelui nu au crescut mai mult de jumătate de metru și au flori mici. Porumbul, de asemenea, a crescut puțin și neuniform. Acele plante care au reușit să crească - se usucă repede din cauza căldurii.

Agricultorii care cultivă harbuji se plâng mai puțin, deoarece plantelor lor le place mult soarele și căldura. Anul acesta, aceste fructe s-au copt mai devreme, iar harbuji de august deja sînt harbuji de iulie.

În timpul perioadei de căldură anormală sînt mai multe incendii de vegetație. Cîmpuri întregi ard de la o singură scînteie, de exemplu, de la sistemul electric defect al unui tractor.

De la începutul anului, pompierii din Moldova au fost chemați de peste 2 mii de ori din cauza că a luat foc iarba, cîmpurile și altă vegetație. Cele mai multe chemări sunt în perioada de vară, în timpul vremii calde și uscate.

0
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?