X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

CSM intenționează să evalueze performanțele a circa 200 de judecători

22 mai. 2022,, 13:45   Societate
2914 0

Pînă la sfîrșitul acestui an, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) intenționează să evalueze performanțele a circa 200 de judecători, care reprezintă instanțele judecătorești de toate nivelurile. Mulți dintre ei așteaptă această procedură din 2020.

De mai bine de un an și jumătate, Comisia de evaluare a performanței judecătorilor a fost nefuncțională din cauza expirării mandatului majorității membrilor. CSM speră că în viitorul apropiat va fi formată o nouă componență, relatează logos.press.md.

Legea implică faptul că, după ce au fost numiți în funcția de judecător pe parcursul carierei, aceștia trebuie să demonstreze că sînt demni să-și dețină funcția prin evaluarea loc periodică. Este vorba despre procedura de evaluare a activității lor, care, de fapt, este obligatorie și este efectuată de un Colegiu specializat al CSM.

Evaluarea are ca scop stabilirea nivelului de cunoștințe şi aptitudini profesionale ale judecătorilor, cât şi a capacității de a aplica cunoștințele teoretice şi aptitudinile necesare în practica profesiei de judecător. Comisia de evaluare este formată din cinci judecători care reprezintă instanțele judiciare de toate nivelurile, precum și doi membri din partea societății civile.

Judecătorii sînt evaluați în funcție de calificativele obținute: excelent, foarte bine, bine, insuficient sau nesatisfăcător. În baza lor, sînt atribuite clasele de calificare, precum și se iau decizii privind promovarea judecătorilor. Evaluarea se realizează după trei criterii: eficiență, calitate și aptitudine. Sînt evaluați șireședinții tuturor instanțelor judecătorești și adjuncții acestora, în ceea ce privește activitatea lor într-o funcție administrativă. În acest caz, sunt luate în considerare abilitățile manageriale, abilitățile de control și comunicare.


De obicei, această procedură se efectuează la fiecare trei ani. Dar în cazul obținerii unei note scăzută, judecătorul va primi atestarea extraordinară în următoarele 12 luni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?