X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Poate fi supusă referendumului local problema Stadionului Republican? Ce spun experții

4 aug. 2021,, 15:00   Societate
3782 8

Problema Stadionului Republican nu poate fi supusă unui referendum local, întrucît este o chestiune ce ține de competența Guvernului, sînt de părere unii experți.

Ideea ogranizării în mun. Chișinău a unui referendum consultativ privind soarta terenului Stadionului Republican a fost înaintată de către socialiști, după ce, recent, Curtea Constituțională a dat undă verde transmiterii terenului pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA.

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan afirmă că, sub aspect juridic, nu au fost întrunite condițiile pentru organizarea unui referendum consultativ local.

„Nu este posibil un referendum local. În momentul în care este adoptată o lege de către Parlament, ori o hotărîre de către Guvern, ea nu poate fi anulată sau supusă unui referendum local. Asemenea proceduri nu sînt prevăzute în Codul electoral. La referendumul local se abordează probleme de importanță majoră pentru comunitate. Stadionul, deși se află în Chișinău, nu a fost și nu este proprietate municipală, s-a aflat în gestiunea Guvernului. Deci, nu sînt decît declarații politice, chestiuni la limita populismului. Există un proiect de lege adoptat de majoritate parlamentară, este și decizia Curțiii Constituționale, deci putem spune fără echivoc că nu poate fi organizat un referendum în această chestiune”, a declarat Ciocan pentru Noi.md.

Și Alexandru Arsenie, expert în drept constituțional, spune că de vreme ce există o înțelegere parafată cu partea americană privind transmiterea terenului în vederea construirii noului sediu al ambasadei, ea nu poate fi încălcată după bunul plac.


„Dar ce are referendumul local cu relațiile cu internaționale? Aici sînt antrenate relațiile internaționale, vorbim despre relațiile din R.Moldova și SUA. Clauzele contractului trebuiesc respectate. Parlamentul, conform Constituției, este în drept să pună în discuție orice întrebare, este unica autoritate legislativă, însă, totodată, Constituția ne obligă să respectăm normele și principiile dreptului internațional. Contractul a fost semnat și își păstrează forța juridică, în asta și contă stabilitatea relațiilor juridice”, a comentat Arsene.

Menționăm că Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările operate de PSRM și grupul Șor la Legea prin care au fost abrogate prevederile legale care autorizau transmiterea terenului Stadionului Republican în folosință către Ambasada Statelor Unite ale Americii. Prin această hotărîrea, Curtea a încuviințat cedarea terendului pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?