Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Cîte cazuri de meningită au fost înregistrate în acest an, în Moldova

29 dec. 2022,, 16:45   Societate
2242 0

În R. Moldova, pe parcursul a 11 luni ale anului, au fost înregistrate cîteva cazuri de meningită - un caz de meningită seroasă enterovirală și șapte cazuri de meningită meningococică.

Contactat de Știri.md, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, ne-a comunicat că un caz de meningită seroasă enterovirală a fost înregistrat la un copil din municipiul Chișinău, aceasta fiind o infecție sezonieră, care se transmite vara.

Cele șapte cazuri de meningită meningococică au fost înregistrate, la fel, la copii: un caz în luna ianuarie, patru cazuri în luna februarie și cîte un caz în lunile martie și aprilie. Copiii sunt din diferite raioane și nu au avut contact între ei. Toate cazurile au fost tratate.

În același timp, este documentat decesul unui copil de doar două luni din raionul Florești. A fost creată și o comisie la nivelul Ministerului Sănătății, cu participarea specialiștilor inclusiv din cadrul ANSP, pentru examinarea acestui caz. În urma expertizei morfologice s-a stabilit că posibila cauză a decesului ar fi o infecție meningococică, forma fulmianantă generalizată și Sindromul Waterhouse-Friderichsen, însă, cel mai probabil, cazului îi va fi atribuită meningita meningococică forma fulminantă cu deces.

Potrivit lui Furtună, R. Moldova se încadrează în fundalul multianual, iar din punct de vedere statistic, situația privind cazurile de meningită nu poate fi calificată drept una ieșită din comun.


Meningita este o infecție care afectează membranele ce învelesc creierul și măduva spinării, membrane care poartă denumirea de meninge. Meningita este de mai multe feluri, în funcție de cauza declanșatoare.

În cazurile sus-menționate, infecţia enterovirală este o boală contagioasă produsă de enterovirusurile ECHO şi coxsackie caracterizată clinic prin febră, manifestări digestive, sindrom hipertensiv cerebral, meningită (meningoencefalită) seroasă şi alte afecţiuni (mialgie, hepatită, orhită, pancreatită etc.).

Meningita meningococică este forma cea mai gravă de meningită. Boala este o afecțiune bacteriană acută determinată de Neisseria meningitidis cunoscută și ca meningococ.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?