X 
Cutremure stiri: 502

Psiholog, Ștefan Popov: Este important să ne înțelegem povestea vieții noastre

30 mar. 07:00   Societate
2351 0

În psihologie, termenul „stimă de sine” este folosit pentru a descrie simțul general al unei persoane despre propria valoare personală.

Cu alte cuvinte, cît de mult ne valorizăm şi ne placem. Știm cu toții că stima de sine poate fi o parte importantă a succesului personal. O stimă de sine scăzută poate determina oamenii să se simtă înfrînți sau trişti. În cadrul unui interviu de la "Unu Noaptea", psihologul Ștefan Popov a vorbit mai multe despre cauzele lipsei încrederii în sine și a venit cu cîteva recomandări cum să depășim acest sentiment notează Noi.md.

„Este important să ne înțelegem povestea vieții noastre. De ce am ajuns așa? Totul pornește din copilărie. În primul rînd trebuie să avem o înțelegere (de ce simt așa, de ce nu am încredere, care este imaginea mea de sine și cum s-a format această imagine de sine. Noi putem să credem că gîndim într-o manieră obiectivă despre noi, de fapt cineva din trecutul nostru ne-a ajutat să avem o imagine proastă despre noi (prin reacțiile părinților, profesorilor sau alte persoane care ne-au înconjurat). Trebuie să ne raportăm și la cultura din care facem parte, nu doar din familie. Este dificil să ignorăm ce gîndesc alții despre noi. Noi sîntem ființe sociale și întotdeauna ne judecăm pe noi prin prisma normelor sociale, dar ne putem întreba de către cine putem să fim acceptați. S-ar putea să nu fim acceptați plăcuți de o anumită categorie de oameni, dar asta nu trebuie să ne afecteze”, spune psihologul.

Ștefan Popov. a venit cu unele recomandări cum să ajutăm creierul să reacționeze corect la factori de stres din viața de zi cu zi.

„Frica, agresivitatea apar în consecință cînd trebuie să reacționăm. Primul lucru este să acceptăm emoțiile noastre fie ele negative sau pozitive, chiar dacă ne încurcă în viață”, a concis Ștefan Popov.


Psihologul a vorbit și despre siguranța noastră în societate. El a spus că aceaste stări de liniște sau panică vine din relațiile cu oamenii.

„Sentimentul de siguranță vine din relațiile noastre sociale. De aceea persoanele cu sentiment securizant, rata de tulburări emoționale este foarte scăzută. Pentru că 70-80% persoanele cu tulburări de anxietate, fobie, depresie au l-a bază un sentiment nesigur. Legăturile sociale sînt disfuncționale. Este fundamental de important percepția noastră și respectul față de oameni”, spune psihologul.

2
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав