Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Avertismentul Ministerului Sănătății: Unii oameni ascund boala, pentru că se tem să fie judecați

9 sep. 2020,, 16:45   Societate
2502 0

Stigmatizarea ar putea determina oamenii să ascundă boala pentru a evita discriminarea, împiedica să solicite imediat asistență medicală.

Este atenționarea specialiștilor și a autorităților în legătură cu discriminarea persoanelor infectate cu infecția COVID-19. Cei care au luptat nu doar cu virusul, dar și cu privirile lungi ale oamenilor, spun că rănile provocate de indiferența celor din jur sînt mai chinuitoare decît orice boală.

Gabriel nu a putut să-şi strîngă mama în braţe 18 zile, chiar dacă locuiau în aceiași curte. În acest fel, Izabela Moroz, care a fost bolnavă de COVID-19, a încercat să-şi protejeze copilul, dar şi părinţii. În cele din urmă, toată familia s-a îmbolnăvit, iar izolarea a determinat-o pe femeie să solicite suportul celor din jur. Puţini au fost însă cei care i-au întins o mînă de ajutor.

După un tratament solicitant, femeia considera că testul negativ va pune capăt tuturor suferințelor prin care a trecut, însă revenirea la ritmul obişnuit de viaţă s-a dovedit a fi mult mai grea. La prima interacţiune, vecinii au evitat să discute cu ea, doar pentru că a fost bolnavă de COVID-19. „Vecinii au dispărut, pur și simplu. Nu mai vorbeau, nici măcar nu mă întrebau dacă avem nevoie de ceva. Se fereau de noi cînd treceam pe alături, alţii nici nu se salutau”, continuă femeia cu tristețe.

„M-am simţit de parcă aş fi o persoană infectată de o boală incurabilă, de ceva care este foarte periculos. M-am simți rău și neajutorată”, își amintește femeia.


La doar zece ani, fiul ei Gabriel a înţeles că unii oameni pot fi foarte nepăsători şi că prietenii trebuie aleşi cu grijă. „Nici un prieten nu m-a sunat să mă întrebe cum mă simt. Ceva s-a întîmplat cu ei, nu ştiu, erau parcă toţi împotriva mea şi mă simțeam singur”, spune copilul.

Multă vreme, după tratament, copiii l-au evitat. I-au cerut să menţină distanţa de doi metri şi să poarte mereu mască de protecţie atunci cînd interacţionau cu el. „M-a atins destul de mult această situație, pentru că eu sînt prieten cu acești copii de la vîrsta de 3 ani. Această experiență m-a învățat multe lecții. Acum, sînt mai încrezător în mine, mai puternic moral şi fizic”, spune Gabriel.

Starea de sănătate nu trebuie să fie un criteriu de discriminare, spun specialiştii, care susţin că indiferent de forma de manifestare a virusului, COVID-19 lasă urme adînci pentru sănătatea mintală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?