De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze.
În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pîndeşte.În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică.
Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare şi respiratorii. Faza iniţială constă din cefalee, vîjîieli în urechi, oboseală, pierderea capacităţii de a judeca şi acţiona, întrucît victima este inaptă pentru a se salva, transmite Noi.md cu referire la adevarul.ro.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, se recomandă:
1. Nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
2. Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
3. Anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
4. Verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumînări, în cazul în care se va stinge înseamnă cu nu există suficient oxigen;
5. sînt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice;
6. Nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
7. Sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie!
Adăuga comentariu