Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Sabia lui Ștefan cel Mare – expusă în Turcia, dar rîvnită în Republica Moldova

8 iun. 06:30   Societate
3607 0

Sabia domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare, se află în Turcia. Autoritățile de la Chișinău, de-a lungul anilor, au reiterat demersul către Ankara de a aduce originalul săbiei în țară, dar, pînă la urmă, ne-am ales doar cu o copie. Redacția Noi.md a solicitat Ministerului Culturii să se expună la acest subiect.

În noiembrie 2012, Vlad Filat, prim-ministrul Republicii Moldova în acea perioadă, aflat cu o vizită în Turcia, a reiterat demersul țării noastre către autoritățile de la Ankara de a transmite sabia domnitorului Ștefan cel Mare, ajunsă obiect de muzeu la Istanbul. Însă acasă premierul a revenit nu cu originalul săbiei, dar cu o replică a acesteia.

În anul 2018, Igor Dodon, președintele Republicii Moldova pe atunci a reiterat demersul de a vedea la Chișinău originalul sabiei, însă omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, venit cu o vizită în țara noastră, a menționat că sabia domnitorului este un unicat și nu va fi scoasă din colecția de arme a muzeului Topkapi, fostă reședință timp de patru secole, a tuturor sultanilor otomani.

Întrucît sabia este de mult rîvnită de Republica Moldova, redacția Noi.md a expediat un demers în adresa Ministerului Culturii pentru a afla, dacă au fost întreprinse sau sînt în curs de desfășurare noi demersuri în acest sens. În răspunsul ajuns, instituția nu a prezentat niciun fel de informație, menționînd doar că demersul nostru a fost redirecționat către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), iar despre rezultat vom fi informați suplimentar.

Redacția Noi.md a expediat o solicitare și către MAE și responsabilii de acolo ne-au comunicat că urmează să verifice informația.


Despre felul cum a ajuns sabia domnitorului Moldovei la turci, împotriva cărora a dus lupte aprige, circulă cîteva legende. Una dintre acestea spune înainte de a se retrage, turcii au jefuit tezaurul Moldovei, luînd cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare.

Menționăm că Ștefan cel Mare a domnit în Moldova între anii 1457 și 1504. Pe parcursul domniei sale, a purtat peste 40 de războaie sau bătălii, marea lor majoritate victorioase.

A înălțat biserici și mănăstiri, în epoca lui cristalizîndu-se stilul gotic moldovenesc, pentru a lăsa urmașilor adevărate capodopere. Eminent bărbat de stat, slăvit conducător de oşti, diplomat iscusit şi generos ctitor al culturii moldoveneşti, Ştefan cel Mare s-a bucurat de o binemeritată faimă internaţională, fiind unul dintre cei mai populari şi iubiţi eroi ai folclorului moldovenesc.

Mai multe informații despre personalități istorice ale poporului nostru pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md.

5
0
1
3
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?