Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cine se ocupă în Moldova de căutarea persoanelor dispărute

26 feb. 2022,, 10:00   Societate
5793 0

În Moldova, de căutarea persoanelor dispărute se ocupă nu doar poliția, ci și voluntarii și anume la ei deseori apelează cetățenii care și-au pierdut copiii sau rudele, transmite Noi.md.

Un asemenea detașament de căutare numit COD (Căutarea oamenilor dispăruţi ) al organizației obștești REGULILE VIEŢII este condus de Roman Volhv. COD și-a început activitatea în noiembrie, 2019. Osatura organizației de voluntari o formează cca 50 de persoane – civili, veterani ai diferitor subdiviziuni, angajați ai diferitor structuri de stat. Mișcarea voluntarilor este condusă de trei persoane. Detașamentul include doar membri-voluntari. Operațiunile de căutare se efectuează gratis. Orice persoană trecută de 18 ani poate participa la activitatea detașamentului.

Într-un comentariu pentru Noi.md Roman Volhv a menționat că Organizația sa nu divizează statistica celor dispăruți în minori și adulți, dar poate spune cu exactitate că ei găsesc 100% din copiii, pentru căutarea cărora li s-a cerut ajutorul, este altă întrebare dacă au fost găsiți în viață sau decedați

”Sarcina noastră este să găsim dispărutul, iar asta depinde de aceea, dacă cererea de căutare și informația necesară ne-a parvenit operativ. Însă ne ciocnim de situații, care ne limitează posibilitățile, deoarece dispariția unui copil este din start un caz penal. Odată anunțată dispariția persoanei, întotdeauna este deschis un dosar penal, pentru că nu este cunoscută cauza dispariției. Poliția în aceste cazuri este mobilizată imediat. Da pentru ca voluntarii să înceapă căutările, rudele celui dispărut trebuie ori să depună o cerere la poliție, ori să apeleze serviciul 112 și să anunțe dispariția copilului. Uneori, contează nu orele, ci minutele, de aceea dacă este vorba despre copii, în special – minor, tărăgănarea este inadmisibilă”, a spus Roman Volhv.

Potrivit interlocutorului Noi.md, în lipsa unei adresări la poliție ei nu încep căutările, deoarece există și declarații false. În cei doi ani de existență a organizației, au fost înregistrate 68 asemenea apeluri. La fel, conform statisticii COD, în perioada noiembrie, 2019 - ianuarie, 2022 au parvenit 832 de adresări pentru căutarea copiilor și adulților dispăruți fără urmă.


”Ca organizație neguvernamentală, noi cu forțe proprii, în măsura posibilităților acordăm poliției ajutor în căutarea oamenilor dispăruți. În total, am efectuat 242 de operațiuni de căutare, am găsit 145 persoane vii, 34 – decedate. A fost stabilită identitatea a 10 persoane necunoscute sau cu tulburări psihice, – exemplifică conducătorul activitatea COD. – Prioritar, pornim căutările pe marginea celor mai proaspete declarații, dacă e să alegem între căutarea unui dispărut acum o lună și a celui dispărut în ziua solicitării. Noi nu așteptăm zile în șir în speranța că persoana va apare de sine stătător. Am avut cazuri în care situația necesita o imixtiune imediată. Ce dacă persoana a ieșit în parc la plimbare, i s-a făcut rău, a căzut într-un tufiș de unde nu este văzută, nu poate chema în ajutor, iar telefonul îi este pus în regim de vibrație? În asemenea cazuri fiecare minut contează”, a menționat conducătorul detașamentului de căutare COD al organizației obștești REGULILE VIEŢII.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?