X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum s-a produs vînzarea pachetului majoritar al acțiunilor școlilor „Orizont”

16 ian. 2020,, 07:40   Societate
3213 0

Rețeaua de licee „Orizont” a trecut în proprietatea „S.A. Lumina” din România în 2018.

Fiind societate pe acțiuni, trecerea dreptului de gestionare a fost posibilă prin vînzarea pachetului majoritar de acțiuni ce aparținea, la acel moment, directorului general Turgay Şen. AGORA a aflat ce a stat la baza contractului de cumpărare-vînzare și cine sînt noii proprietari ai școlilor „Orizont” din R. Moldova.

Conform statutului juridic, rețeaua de licee „Orizont” este o societate pe acțiuni administrată de mai mulți acționari. În 2018, școlile erau dirijate de directorul general de atunci, cetățean al Turciei, Turgay Şen. Tot Şen era cel cărui îi revenea cota majoritară a acțiunilor, aceasta constituînd circa 70-75% din totalul acestora. Schimbările au început la „Orizont” în 2018, atunci cînd a fost dispusă extrădarea celor șapte profesori turci aflați în R. Moldova. Printre ei se număra și Şen, care a fost reținut în martie 2018. În urma presiunilor exercitate asupra sa, directorul decide să scoată în vînzare acțiunile ce-i aparțineau. Cei care le-au cumpărat au fost proprietarii instituției de învățămînt „Lumina”, din România.

Cum au ajuns acțiunile la „Lumina”?

Potrivit regulamentului intern, S.A. „Orizont” fiind o societate de tip închis, Turgay Şen a propus spre vînzare partea sa, în primul rînd, celorlalți acționari. „Lumina” la acea etapă se număra deja printre acționari de aproape 3-4 ani, deținînd în jur de 30% din acțiuni. Societatea din România a achiziționat majoritatea cotei, iar în prezent deține un total de circa 70% din acțiunile rețelei de licee „Orizont”.

Cine sînt ceilalți acționari


Celelalte acțiuni sînt distribuite a cîte 10%, 5%, 3%, 2% și cîte 1% altor proprietari. Aceștia sînt cetățeni ai SUA, din Danemarca, Olanda și din R. Moldova. Potrivit departamentului juridic al școlilor Orizont, proprietarii din Moldova dețin o cotă nu prea mare, aceasta ajungînd la circa 5% din totalul acțiunilor, acționarul majoritar rămîne a fi „Lumina”.

Odată cu schimbările de acum doi ani, Adunarea Fondatorilor a hotărît să delege în R. Moldova un nou director general. În această perioadă și pînă azi, directorul general al școlilor Orizont a devenit cetățeanul României, Szocs Domokos.

„Am venit să conectez oamenii din România și Republica Moldova, cu ajutorul schimburilor educaționale dintre Lumina Instituții de Învățămînt și Liceele Teoretice Orizont”, scrie Domokos pe pagina web a instituției.

Ce cunoaștem despre „S.A. Lumina”

„S.A. Lumina instituții de învățămînt” a fost înregistrată în februarie 1993, ajungînd în prezent la o vechime în activitate de 27 de ani. În dreptul numărului de personal, entitatea raportează, pentru 2018, un număr mediu de 29 de angajați.

Societatea, devenită acționar majoritar cu circa 70% din acțiunile Orizont, înregistra, în 2018, cifra de afaceri de 42,7 milioane de roni, sau aproape 170 de milioane de lei moldovenești (n.r. cifră raportată la cursul valutar actual). În același an, societatea declara profituri de 14 milioane de roni, sau 55,7 milioane de lei, cifre oarecum constante pentru perioada anilor 2016-2018.

Entitatea îl are drept director general pe Fatih Goktas, iar Consiliul de Administrare este condus de președintele Fatih Gursoy. În prezent, societatea gestionează activitatea a trei licee, a cîtorva școli internaționale și instituții de învățămînt preșcolar.

În ce condiții pot trece liceele Orizont în gestiunea altui stat?

„Trecerea în gestiunea unui alt stat a liceelor Orizont nu poate fi influențată de conducerea R. Moldova atîta timp cît proprietarul este unul privat. Acest lucru este posibil doar în cazul în care este luată o decizie în acest sens în cadrul adunării generale a fondatorilor, așa încît acționarii să decidă dacă scot în vînzare acțiunile sau bunurile imobile ale societății”, a ținut să menționeze pentru AGORA, jurista „Orizont”, Natalia Guma.

Amintim că despre acest fapt a menționat și șeful statului la 14 ianuarie. Igor Dodon afirma că statul nostru nu se va implica în soarta liceelor „Orizont”, la cererea conducerii de la Ankara.

„LT „Orizont” sînt licee private. Statul nu are nicio implicare în vînzare, cumpărare sau transmitere. Mai mult decît atît, din cîte știu eu, aceste licee au fost vîndute de proprietari la o companie din România. Statul nu se va implica și nu poate să o facă”, a dat asigurări Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?