X 
Arşiţa stiri: 224
Jocurile Olimpice stiri: 300
Transnistria stiri: 1464

Expert Promo-LEX: "Listele electorale ridică semne de întrebare"

20 aug. 17:00   Societate
4 ore in urma 1364 0

Numărul de alegători care pot participa la alegerile din 20 octombrie este cu aproape 15 mii de votanți mai mare în comparație cu scrutinul prezidențial de acum patru ani.

În condițiile unei natalități scăzute și a unei migrații tot mai mari, acest lucru este îngrijorător, pentru că ridică semne de întrebare cu privire la calitatea listelor electorale și a datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor. De această părere sînt experții de la Asociația Promo-LEX, care au prezentat primul raport al Misiunii de Observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional.

Nicolae Panfil, director de program la asociația Promo-LEX, a declarat că în Registrul de Stat al Alegătorilor pe 1 august erau înregistrați 3 300 600 de alegători, o cifră care este, practic, identică cu numărul de alegători la alegerile locale de anul trecut.

Dacă se face comparația cu alegerile prezidențiale din 2020, se observă un spor al numărului de alegători de aproape 15 mii de persoane. „În opinia noastră, nu poate fi vorba în exclusivitate de Comisia Electorală Centrală atunci cînd vorbim de calitatea acestor date, ci mai curînd de modul în care se duce evidența datelor în Registrul de Stat al Populației”, a menționat Nicolae Panfil, notează Noi.md cu referire la IPN.

Potrivit lui Nicolae Panfil, de la un scrutin la altul se observă și o creștere tot mai mare a numărului de alegători care nu au viză de domiciliu sau reședință. Ipoteza este că, în mare parte, aceștia sînt alegători care pleacă peste hotare. Pentru alegerile parlamentare acest lucru nu este neapărat o problemă, pentru că toți alegătorii de peste hotare votează pe liste suplimentare, respectiv vor putea avea acces la secțiile de votare.

„Însă, dacă este vorba despre referendum, admitem că acest lucru este unul foarte și foarte important, pentru că există o rată de participare la referendum care trebuie să fie întrunită pentru validarea rezultatelor acestuia, de 33%. Respectiv, urmează să vedem dacă acest lucru va reprezenta o problemă sau nu va reprezenta o problemă în scrutinele ce urmează. Totuși, îndemnăm autoritățile, atît CEC, cît și ASP, pentru a evita speculații la acest subiect, să explice care sînt de fapt cauzele”, a mai spus directorul de program.


Amintim că recent Activistul civic Tudor Șoilița a realizat un experiment care demonstrează posibilitatea de a se înregistra pentru votul prin corespondență pe site-ul oficial lansat de Comisia Electorală Centrală folosind date false. În opinia sa, experimentul a demonstrat că sistemul actual de înregistrare pentru votul prin corespondență este vulnerabil, permițînd votarea chiar și din Moldova, în timp ce sistemul va arăta că votul a avut loc din străinătate.

0
0
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав