Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Fostele republici sovietice, printre care și Republica Moldova nu ar trebui să devină parte a NATO

11 ian. 2022,, 17:45   Societate
3322 5

Occidentul trebuie să dezvolte o nouă arhitectură de securitate pentru țările neutre din Europa de Est, foste republici ale Uniunii Sovietice, printre care și Republica Moldova, care nu trebuie să fie acceptate în NATO. Această opinie a fost exprimată de directorul programului de studii de politică externă, Michael O’Hanlon, într-un articol publicat luni în ziarul The Hill.

El a subliniat că este necesară implicarea Rusiei în negocierile privind o nouă arhitectură de securitate în Europa, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

„A venit timpul ca țările occidentale să înceapă dezvoltarea unei noi arhitecturi de securitate pentru țările neutre din Europa de Est. Consultările trebuie să înceapă în cadrul NATO și apoi cu participarea acestor țări, înainte de a negocia orice acord cu Moscova. Dar consultările la un nivel mai filosofic și mai general ar putea începe cu Rusia la reuniuni [privind garanțiile de securitate] din această săptămînă”, a declarat O’Hanlon.

După cum a explicat expertul principal al Brookings Institution, „conceptul principal de securitate viitoare în Europa de Est ar fi acela de a oferi neutralitate permanentă fostelor republici sovietice care nu fac acum parte din NATO – Ucraina, Moldova și Belarus, precum și Georgiei, Armeniei și Azerbaidjanului”, care nu ar trebui să facă parte din Alianța Nord-Atlantică. În opinia sa, noua arhitectură de securitate va impune ca Rusia, la fel ca NATO, „să se angajeze să contribuie la menținerea securității Ucrainei, Georgiei și a altor state din regiune”.

Ridicarea sancțiunilor anti-ruse

Următorul pas ar trebui să fie eliminarea unui număr de restricții din Rusia.


„După aceea, sancțiunile relevante impuse împotriva Rusiei din cauza agresiunii sale împotriva vecinilor săi vor fi ridicate, deși prevederile privind [posibila] «întoarcere» vor rămîne în cazul în care Rusia își va încălca ulterior promisiunile de a-și ține mîinile departe de aceste state pe deplin suverane și independente”, a declarat expertul.

Țările neutre, a continuat el, își vor păstra drepturile de a participa la operațiile de securitate, inclusiv cele conduse de NATO, vor putea chiar să adere la Uniunea Europeană în anumite circumstanțe.

„Dar nu vor fi aliați americani din punct de vedere formal. Nu vom promite să-i protejăm ca și cum ar fi teritoriul american, ceea ce înseamnă, în cele din urmă, să facem parte din NATO”, a adăugat O’Hanlon.

„Ucraina și Georgia sînt țări frumoase, dar îndepărtate, greu de apărat și care sînt mult mai puțin importante pentru securitatea americană decît pentru sentimentul Rusiei privind locul său în lume și pentru sentimentul propriei sale securități”, a subliniat expertul, subliniind importanța „ignorării preocupărilor Rusiei”. El consideră că „o conversație serioasă despre procedura de securitate în Europa de Est este întîrziată și această conversație ar trebui să înceapă chiar acum.”

La 17 decembrie 2021, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a publicat proiecte de acorduri cu Statele Unite privind garanțiile de securitate, precum și acorduri privind măsurile de securitate pentru Federația Rusă și statele membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

Pe 10 ianuarie, la Geneva au avut loc negocieri între Federația Rusă și Statele Unite privind garanțiile de securitate. Pe 12 ianuarie, Rusia va discuta despre preocupările sale de securitate în Europa, precum și despre proiectele rusești privind garanțiile de securitate, în cadrul unei reuniuni a Consiliului NATO- Rusia de la Bruxelles, și pe 13 ianuarie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Permanent al OSCE de la Viena.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?