X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Tot ce trebuie să știi despre alergia la ambrozie

6 sep. 2022,, 11:00   Societate
2905 0

Ambrozia este o plantă extrem de invazivă, cu potențial alergen foarte mare. Pentru prevenirea simptomelor severe, provocate de polenul de ambrozie, unul foarte agresiv, este necesar ca persoanele să evite expunerea la polen.

Medicul alergolog Victoria Brocovschii, conferențiar universitar, Disciplina de pneumologie și alergologie, USMF „Nicolae Testemițanu”, a venit cu informații utile și sfaturi pentru persianele care au de suferit din cauza acestei plante, transmite Știri.md.

”Alergiile sînt un răspuns exagerat al sistemului imunitar la factori de mediu, cu care noi trebuie să putem trăi. Odată ce ne expunem la concentrații mari de polen de ambrozie, an de an, putem dezvolta sensibilizare la polen, care poate evolua spre alergie. Din această cauză, prevalența rinitei alergice în ultimii 10-15 ani este într-o continuă creștere. Perioada de la expunere și pînă la declanșarea simptomelor variază, de la o persoană la alta. Cert este că oricine poate deveni alergic”.

Simptomele alergiei la ambrozie

”Deoarece planta înflorește mai mult în august și astfel concentrația de polen este mai mare persoanele au simptome mai severe anume în această lună. Oamenii au simptome și la sfîrșitul lunii iulie, doar că mulți, în special cei la care alergia se manifestă în primul an, cred că este o răceală. De menționat că, simptomele alergiei la ambrozie apar în fiecare an, în aceeași perioadă”.


Cele mai frecvente simptome ale alergiei la ambrozie sînt:

- nas înfundat;

- secreții nazale;

- strănut în salve;

- conjunctivită alergică – senzație de mîncărime, lăcrimare abundentă.

Simptomele în perioada august-septembrie mai pot fi:

- dificultăți de respirație:

- tuse;

- senzație de „fluierat” în piept (poate indica asupra unor simptome ale astmului, care se asociază cu rinita alergică la o treime dintre persoane).

”Aerul prin căile respiratorii superioare ajunge în bronhiole și alveole și aceeași inflamație pe care o avem la nivelul nasului ajunge să fie prezentă și la nivelul căilor respiratorii inferioare”.

Tratament

”Este necesar ca persoanele să administreze medicamentele pe care le recomandă alergologul și să evite automedicația sau preparatele nejustificate și nedocumentate clinic, ca fiind eficiente și permise a fi folosite în cazul alergiei. Există două opțiuni de tratament a rinitei alergice. Tratamentul simptomatic, cu medicamente antiinflamatoare și cele antihistaminice, este administrat pe toată perioada de prezență a simptomelor. Cu ajutorul imunoterapiei tratăm alergia, nu simptomele ei. Este un tratament de lungă durată, specific, țintit pe alergen. Se administrează pe perioade de șase-șapte luni pe an, timp de trei-cinci ani la rînd. Astfel, reeducăm sistemul imunitar și anume sporim toleranța la alergenii de mediu. Tratamentul este ales de către medicul alergolog, pentru fiecare persoană în parte”.

Recomandările medicului alergolog

„Minimizarea expunerii la polen este principala metodă de gestionare a rinitei alergice. La respirarea unei cantități mai mici de polen ajută purtarea măștii și a ochelarilor de soare.

Pentru a preveni agravarea simptomele este nevoie ca persoanele să evite ceaiurile din plante, tratamentele pe bază de plante, alimentele, precum pepenele galben, pepenele roșu, castraveții, dovleceii, la fel să evite aflarea în apropiere de floarea soarelui, cicoare, păpădie. Totodată, este necesar să fie spălat părul, în fiecare seară, iar geamurile din locuință să fie închise”.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?