X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Procuratura Anticorupție face precizări după ce Vladimir Andronachi a fost eliberat din penitenciar

20 apr. 2023,, 14:22   Societate
2858 0

Procuratura Anticorupție (PA) a venit joi, 20 aprilie, cu mai multe detalii referitoare la plasarea în arest la domiciliu, pe un termen de 30 de zile, a fostului deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „Frauda bancară” pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Procurorii susțin că instanța de judecată a stabilit anumite restricții și obligații, inclusiv aplicarea monitorizării electronice. Încheierea a devenit executorie din data de 19 aprilie 2023, ora 16:30, cu eliberarea inculpatului imediat din Penitenciarul nr. 13.

Vladimir Andronachi a fost eliberat din penitenciar și plasat în arest la domiciliu, notează cotidianul.

La 14 aprilie, în adresa Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost depus demersul privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în privința inculpatului Vladimir Andronachi. Necesitatea prelungirii arestului a fost impusă de riscul de a împiedica buna desfășurare a justiției în condițiile în care încă nu a fost petrecută nici o ședință de judecată, riscul eschivării, în condițiile în care anterior inculpatul s-a eschivat de la urmărirea penală fiind dispuse investigații în vederea căutării acestuia și riscul organizării unor dezordini publice. Aceste riscuri au stat la baza deciziilor judecătorilor de instrucție și a Curții de Apel Chișinău, care pînă acum au aplicat și menținut măsura preventivă de arest.

Astfel, urmare a examinării demersului procurorului, prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 19 aprilie, judecătorul a dispus admiterea parțială a demersului procurorului cu privire la prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv și a înlocuit măsura preventivă aplicată inculpatului Vladimir Andronachi de la arestare preventivă la arestare la domiciliu pe un termen de 30 zile”, a detaliat Procuratura Anticorupție.


Totodată, instanța de judecată a stabilit anumite restricții și obligații, inclusiv aplicarea monitorizării electronice. Încheierea a devenit executorie din data de 19 aprilie, cu eliberarea inculpatului imediat din Penitenciarul nr. 13.

Procurorii anticorupție au susținut că aplicarea arestului la domiciliu, nu se justifică din motivele caracterului infracțiunii comise, complexității cazului și importanței acestuia. Fiind la domiciliu, inculpatul poate comunica fără impedimente cu persoane implicate pe caz, inclusiv martori, și ar putea astfel să-i determine să prezinte declarații neveridice și să afecteze înfăptuirea justiției. Totodată, aplicarea măsurii de monitorizare electronică nu este o măsură suficientă ce ar preveni eschivarea”, a precizat Procuratura Anticorupție, exemplificînd că, recent, un învinuit într-o cauză penală, fiind supus monitorizării electronice, a deteriorat dispozitivul și s-a eschivat de la organele de drept, făcînd referire la Mihail Șaran, fondatorul Bismobil Kitchen, companie care ar fi lăsat fără bani și fără mobilă mai mulți clienți din țară și de peste hotare.

Conform actului judecătoresc din 19 aprilie, încheierea nu se supune căilor de atac.

Notă: Persoana acuzată de săvîrșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atîta timp cît vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărîre judecătorească de condamnare definitivă.

La 10 martie 2023, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală disjunsă din cauza denumită generic „Frauda Bancară” în privința lui Vladimir Andronachi, acuzat de săvîrșirea infracțiunilor de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari, prin „participație complexă în calitate de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale precum și a unui complice, acuzat de săvîrșirea infracțiunii de spălare a banilor prin complicitate, în proporții deosebit de mari, în interesele grupului criminal parte a organizației criminale”.

Conform investigațiilor, în rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane de lei, respectiv, au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion de dolari şi aproximativ 800.000 de euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creînd condițiile necesare pentru stratificarea și integrarea a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări.

Valoarea prejudiciului cauzat a fost acoperită prin sechestrele aplicate de Procuratura Anticorupție în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție – anunță Procuratura.

De menționat este faptul că de către organul de urmărire penală nu a fost stabilit locul aflării complicelui, iar cauza penală (materializată în 77 volume precum și cu informații electronice) a fost expediată spre examinare Judecătoriei mun. Chișinău, sediul Buiucani, uzînd de noile prevederi operate în Codul de procedură penală prin care a obținut autorizarea judecătorului de instrucție de finalizare a urmăririi penale în lipsa persoanei care se sustrage de la organul de urmărire penală.

Totodată, amintim că, Vladimir Andronachi a fost reținut în data de 2 noiembrie 2022 pe sensul de intrare în țară prin punctul de trecere a frontierei „Criva- Mamalîga”.

Pentru infracțiunile comise legea prevede pedeapsa maximă cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani pentru escrocherie, și cu închisoare de la 5 la 10 ani pentru spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

1
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?