Eurovision stiri: 491
Transnistria stiri: 1302

Bulgaria: Borisov refuză să formeze un nou guvern

3 dec. 2016,, 02:00   Externe
2395 0

Foto: diacaf.com

Prim-ministrul în exercițiu al Bulgariei, conservatorul Boiko Borisov, a refuzat vineri să formeze un nou guvern, menit să înlocuiască executivul condus chiar de el pînă în noiembrie, cînd a demisionat, și deschide astfel calea organizării unui al treilea scrutin anticipat în numai trei ani.


Borisov, lider al formațiunii Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), a demisionat împreună cu întregul executiv după ce candidata susținută de guvern a pierdut alegerile prezidențiale din 13 noiembrie în favoarea lui Rumen Radev, candidat sprijinit de socialiști. Borisov promisese să facă acest lucru dacă Țețka Țaceva, candidata susținută de el, nu cîștiga alegerile prezidențiale.

Borisov a declarat că a refuzat mandatul de a forma un nou guvern prezentat vineri de președintele în exercițiu Rosen Plevneliev. Există etică și demnitate în politică. Dacă într-o zi poporul decide încredințarea unui nou mandat, atunci vom fi pregătiți , a spus Borisov.

Niciun partid nu va putea obține o majoritate parlamentară fără susținerea GERB, cea mai importantă formațiune din parlament, iar drumul este larg deschis pentru alegeri anticipate , subliniază politologul Dimităr Ganev. Potrivit procedurilor, Plevneliev trebuie să le propună oficial socialiștilor, în calitate de a doua formațiune politică din parlament, să formeze guvernul, apoi unei a treia forțe parlamentare, amintește Ganev, care crede că în cazul unor alegeri anticipate, GERB își va confirma statutul de cel mai important partid și ar putea forma din nou guvernul. Socialiștii au anunțat deja că nu sînt dispuși să-și asume formarea unui nou executiv.

Totul indică faptul că Plevneliev se va vedea nevoit să conducă un executiv interimar format din tehnocrați pînă la sfîrșitul lui ianuarie, când va fi învestit președinte Radev, a cărui primă decizie va fi să dizolve parlamentul și să convoace alegeri anticipate, care se vor desfășura cel mai probabil în primăvara lui 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?