Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În atenția Guvernului – drepturile copilului

9 noi. 2016,, 08:15   Societate
4066 2
В центре внимания правительства – права ребенка
Foto: vfocuse.md

Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței din 9 noiembrie curent 19 chestiuni, inclusiv remanieri de cadre, informează NOI.md.


Ministerul Muncii va prezenta proiectul de modificare a legislației cu privire la drepturile copilului.

Vor fi propuse completări la Codul familiei, la articolul ce vizează vîrsta matrimonială. În prezent, în baza unor motive temeinice, se poate încuviinţa încheierea căsătoriei cu reducerea vîrstei matrimoniale, dar nu mai mult decît cu doi ani. Iar reducerea vîrstei matrimoniale poate fi permisă de autoritatea administraţiei publice locale. Se propune substituirea autorității locale cu autoritatea tutelară în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul persoanele care doresc să se căsătorească.

Copilul va avea dreptul la repararea prejudiciilor materiale și morale cauzate de traume.

În calitate de autorități tutelare vor fi primarii de sate și orașe.

Articolul 13 din Legea asistenței sociale la rolul autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul al doilea în organizarea asistenţei sociale, se propune a fi completat cu o prevedere conform căreia se va asigura și protecția copilului în situațiile de risc și a copilului separat de părinți.

Codul penal urmează a fi completat cu două articole, care vor prevedea pedeapsa pentru neexecutarea obligațiunilor de părinte. Se prevede o pedeapsă cu o amendă de 300-500 de unități convenționale. Iar refuzul de executare – cu o amendă de 300-800 de unități convenționale.

Legea privind administrația publică locală, conform unor propuneri, urmează a fi completată cu o prevedere care stipulează că în competențele de bază a consiliilor va intra și deciderea de a institui funcția de specialist pentru protecția copilului.

Se vor propune o serie de modificări redacționale în Regulamentul cu privire la modul de evidenţă şi distribuire a biletelor de reabilitare/recuperare acordate persoanelor în vîrstă şi celor cu disabilităţi. Inclusiv, gradele de dizabilitate I, II și III vor fi redenumite în „severe”, „accentuate” și „medii”.

Ministerul va propune spre aprobare cuantumul salariului mediu pe economie, prognozat pentru anul 2017, în sumă de 5300 de lei.

De menționat că, în conformitate cu Legea privind sistemul de asistență socială, această sumă va sta la baza calculului contribuţiei individuale de asigurări sociale pentru asiguraţi. Care nu va depăși 5 salarii minime înmulţite cu 12.

Ministerul Mediului va propune un proiect de lege cu privire la ratificarea Acordului de grant RM-BERD pentru implementarea proiectului „Apă Nord Moldova”, în sumă de 10 milioane de euro.
Suma alocată va fi folosită la ameliorarea situației privind alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor din raioanele Soroca, Drochia, Rîșcani, Florești, Telenești și mun. Bălți, care azi extrag și utilizează apă potabilă foarte poluată.
Ministerul Mediului va mai propune și proiectul de hotărîre a Parlamentului pentru aprobarea Strategiei naționale privind managementul deșeurilor radioactive în anii 2017-2026 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia.
La momentul actual, conform datelor Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, în Moldova există cca 6000 de surse radioactive, exploatate de cca 200 de agenți economici. Acestea sînt potențiale surse de viitoare deșeuri radioactive.

Ministerul Tineretului și Sportului va propune aprobarea semnării Memorandumului de înțelegere cu privire la cooperarea în domeniul sportului dintre Guvernul RM și Guvernul Statului Qatar.

În nota sa informativă la proiect ministerul de resort afirmă că Memorandumul are scopul „amplificării cooperării, dialogului și promovării valorilor pozitive asociate sportului, pentru a căuta soluții la provocările existente și nu va necesita cheltuieli financiare suplimentare”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?