Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Brățara electronică ar putea substitui instituțiile penitenciare

2 noi. 2016,, 17:28   Societate
3057 0
Электронный браслет сможет подменить пенитенциарные учреждения
Фото: ria.ru

La propunerea Ministerului Justiției, a fost adoptat Regulamentul privind monitorizarea electronică a persoanelor.


Proiectul respectiv a fost elaborat în conformitate cu prevederile Legii nr.8/2008 cu privire la probațiune și presupune monitorizarea electronică, care constă în supravegherea prin utilaje electronice a persoanei liberate de pedeapsa penală. Monitorizarea electronică se aplică la stabilirea unor obligaţii sau restricţii. Asigurarea monitorizării electronice a tuturor categoriilor de persoane monitorizate este efectuată de organele de probaţiune.

În conformitate cu estimările Ministerului Justiției, costul monitorizării electronice pentru o zi va fi de cca 60 de lei, pe cînd întreținerea în penitenciar este de 143 de lei/zi.

În prezent, 16% dintre deținuți sînt muncitori și 18% - țărani. Aproape 1% sînt elevi! 2,2% - pensionari, numărul acestora crescînd cu 50% față de anul trecut. Dintre toți deținuții, la momentul condamnării 58% erau șomeri, ceea ce constituie cu 8,5% mai mult față de anul trecut.

Din numărul total de deținuți, 11,3% au fost condamnați pentru huliganism și 14,3% - pentru furt și jaf.

În conformitate cu Strategia și Planul de dezvoltare a instituțiilor penitenciare, elaborate de Ministerul Justiției, se prevede majorarea capacității închisorilor cu 40% sau cu cel puțin 2000 de locuri. Adică la cele 8054 de locuri existente în prezent se adaugă 3400.

Extinderea posibilităților de schimbare a șederii în penitenciare cu brățările de monitoring electronic ar fi o soluție reală, mult mai eficientă decît închisorile, și ar permite economisirea unor surse impunătoare pentru dezvoltarea și menținerea sistemului penitenciar. Cu atît mai mult cu cît, conform statisticilor, instituțiile penitenciare nu pot asigura o reeducare și reabilitare a deținuților, cei care sînt condamnați repetat constituind 28%, iar cei condamnați a treia oară și mai mult – 28,1%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?