Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Arestările la vamă sau Mita mică poate provoca un scandal mare

4 oct. 2016,, 12:45   Economie
18506 6
Аресты на таможне, или Малая взятка грозит большим скандалом
Foto: basarabia.md
Victor Surugiu

În cadrul Serviciului Vamal (SV) al Moldovei are loc un scandal răsunător, legat de contrabandă, corupție, abuz de putere și aplicarea schemelor de fraudă.


Faptul că astăzi e greu să ne închipuim în Moldova o vamă fără corupție nu este secret. Șeful instituției, Vitalie Vrabie, a recunoscut, imediat după numirea sa în funcție, că el cunoaște toate schemele și scenariile ilegale practicate în sistemul vamal.

Însă reținerile în masă ale vameșilor au început abia acum – practic, odată cu lansarea campaniei electorale pentru alegerile președintelui Moldovei. Iar ieri, o operațiune anticorupție de amploarea fost desfășurată în sectorul justiției.

Vama schimbă regulile de joc


În ianuarie curent a demisionat Tudor Balițchi, care a condus Serviciul Vamal din 2009, obținînd postul în baza cotei Partidului Liberal Democrat. Aceasta s-a întîmplat la scurt timp după jurămîntul depus de Guvernul Pavel Filip, care a acuzat vama și serviciul fiscal de corupție și de exercitare a presiunilor asupra antreprenorilor. Șeful cabinetului de miniștri a dispus inițierea unei anchete de serviciu și sistarea controalelor la întreprinderi, din cauza abuzurilor organelor de control.

În acea perioadă, în țara aveau loc proteste în masă, opoziția cerea demisia Guvernului și fixarea datei alegerilor parlamentare anticipate. Experții și politicienii din opoziție au calificat drept populiste aceste măsuri ale Guvernului, considerînd că astfel autoritățile doresc nu atît să facă ordine în țară, cît să distragă atenția poporului de la proteste. Totodată, Serviciul Vamal a trecut ”sub aripa” Partidului Democrat, iar în legătură cu asta trebuia schimbată toată conducerea. Politicienii manifestau întotdeauna un interes sporit față de vamă: această instituție colectează circa 60% dintre veniturile la buget.

În luna martie, la conducerea vămii din Moldova a venit Vitalie Vrabie – ex-ministru al apărării, fost secretar general al PDM. El a aderat la democrați în 2010. Pînă la numirea sa în acest post, Vrabie a ocupat funcția de director al Parcului Industrial „Tracom”. Drept prioritățile sale de bază el a declarat nu doar asigurarea acumulărilor la buget și implementarea Acordului de asociere cu UE, dar și modernizarea Serviciului Vamal, lupta cu corupția și abuzurile.

La scurt timp după numirea sa în funcție, directorul general i-a convocat în ședință pe directorii birourilor vamale și șefii departamentelor venituri, control vamal și aplicarea legislației. El a anunțat că cunoaște bine despre ilegalitățile ce au loc în sistemul vamal și că nu are de gînd să tolereze încălcările, mituirile, corupția și contrabanda. Șeful instituției a declarat că toate acțiunile ilegale ale vameșilor neonești vor fi pedepsite dur.

În sistemul vamal a fost introdusă monitorizarea online a acțiunilor angajaților în toate subdiviziunile teritoriale. Totodată, a fost intensificată activitatea serviciilor operative și a departamentelor de control din aparatul central. Subdiviziunile teritoriale vamale au fost obligate să prezinte zilnic rapoarte despre importul la frontieră.

Demiterile și arestările


În perioada aflării lui Vitale Vrabie la cîrma Serviciului Vamal, au fost făcute publice doar episoadele legate de comportamentul corupt al unor reprezentanți ai instituției. Unii angajați ai aparatului central și ai punctelor vamale au fost demiși după venirea noului director general, pentru diferite încălcări, însă în majoritatea cazurilor, tragerea la răspundere s-a limitat la demisii. O parte dintre aceștia au plecat din proprie inițiativă, invocînd presiuni de ordin politic.

Și iată săptămîna trecută, în urma unei operațiuni speciale, au fost reținuți 28 de angajați ai punctelor vamale Tudora și Palanca. Muți dintre ei au fost reținuți chiar la locul de muncă. Pe 30 septembrie, în ajunul startului oficial al campaniei electorale pentru alegerea președintelui RM, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au desfășurat un șir de verificări în cabinetele și la domiciliile vameșilor.

Activitatea punctelor vamale a fost sistată temporar, iar automobilele au staționat o perioadă de timp în vamă. Pe numele celor reținuți a fost inițiată urmărire penală pe faptul corupției pasive. În vizorul CNA au ajuns nu doar inspectorii vamali de rînd, dar și șefii de ture, șefii de posturi și conducerea Biroului Vamal Bender, inclusiv șeful acestui birou, Dumitru Munteanu.

Săptămîna aceasta, în arest preventiv au rămas 19 dintre cei 28 de vameși pe numele cărora au fost eliberate mandate de arestare pe termen de 15, 20 și 30 de zile. Cinci au fost plasați în arest la domiciliu, iar alți patru se află sub control judiciar. Un șir de angajați ai Serviciului Vamal figurează în dosar în calitate de martori. Ei au oferit mărturii care au confirmat existența schemelor de corupție la punctele vamale.

Ierarhia corupției


O parte dintre cei reținuți, chiar din primele zile de aflare în izolatorul CNA, și-au recunoscut vina și au început să colaboreze cu ancheta. Din acest motiv, ei au obținut schimbarea măsurii de detenție preventivă în arest la domiciliu sau control judiciar. Vameșii de rînd au confirmat că șefii lor săvîrșeau abuzuri în serviciu și au descris metodele de obținere a banilor și de distribuire a ”veniturilor”.

Potrivit unor surse din cadrul Direcției principale urmărire penală a CNA, solicitate de NOI.md, datele preliminare ale anchetei denotă că șeful de tură și inspectorii percepeau o taxă ilegală în schimbul eliberării de controlul vamal și ignorării diferitor încălcări. Dacă oamenii nu aveau intenția să ofere mită, atunci angajații vamali, în rezultatul acțiunilor corupte și sub diferite pretexte, estorcau bani de la aceștia.

Surse din cadrul Direcției securitate internă a SV precizează că banii colectați de la cetățenii care traversau frontiera erau păstrați în birourile de lucru și au fost depistați în cadrul controalelor inopinate. În rezultatul acțiunilor speciale de anchetă și al audierii martorilor s-a constatat că mijloacele bănești erau transmite de către inspectori șefilor de tură, care, la rîndul lor, le transmiteau șefilor posturilor vamale. În final, banii colectați ajungeau la directorul biroului vamal din Bender.

Potrivit informațiilor NOI.md, reținerile ar putea continua: ancheta dispune de date potrivit cărora unii cetățeni beneficiau regulat de serviciile punctelor vamale de la Tudora și Palanca. Vameșii implicați în activitatea de corupție îi treceau personal, înlăturîndu-i temporar pe angajații postului, care nu făceau parte din schemă. De regulă, era vorba despre trecerea unor loturi comerciale de mărfuri.

„Nu prea avem motive de bucurie”


Despre depistarea schemelor de corupție în organele vamale, șeful instituției Vitalie Vrabie a declarat încă în aprilie 2016. Potrivit lui, subdiviziunile vămii diminuează volumul mărfurilor ce au trecut hotarul, le modifică proveniența, înregistrează încărcăturile sub poziții tarifare inferioare. În cadrul unei conferințe de presă speciale, principalul vameș al țării a confirmat faptele de corupție, mituire, abuz de serviciu, contrabandă, conflict de interese, precum și implicarea vameșilor de rînd și din conducere în diferite scheme ilicite.

Ultima operațiune anticorupție împotriva vămii este prezentată drept un mare succes al autorităților în lupta anticorupție. Însă pe timpul lui Tudor Balițchi oamenii legii la fel desfășurau operațiuni speciale de amploare cu verificări și arestări ale vameșilor corupți. Este cunoscut cazul cînd la punctul vamal Larga au venit opt grupuri operative ale CNA din același motiv – angajații vămii estorcau bani de la șoferii ce treceau frontiera în schimbul neverificării mijloacelor de transport. Asemenea operațiuni speciale erau desfășurate și la punctul vamal Leușeni și în alte subdiviziuni.

„Asemenea operațiuni speciale pot fi considerate cu mare reținere drept o luptă eficientă cu mituirea în rîndul vameșilor, menționează expertul NOI.md, un fost angajat cu funcții de răspundere al Procuraturii Generale. Da, inițial mulți se bucură de aceste rețineri, considerînd că în sfîrșit oamenii legii întreprind măsuri concrete și demonstrează rezultatele luptei anticorupție. Dar dacă ne gîndim mai bine, atunci devine clar că nu prea avem motive de bucurie.

Dacă ați observat, nimeni nu menționează mărimea mitelor. În realitate, deseori, este vorba despre 20-100 de euro de la un automobil. Cei care cunosc realitatea de la vamă înțeleg că aceasta nu e operațiunea ce merită organizarea unui show. Această mediatizare poate fi explicată doar prin interesele campaniei electorale – prea mult ni se spune despre corupție în justiție și vamă, iar dosarele de rezonanță pot fi numărate pe degete.

Totuși, după cadru rămîn scheme de contrabandă de amploare, acoperite de mite mari și care aduc bugetului un prejudiciu enorm, estimat la sute de milioane de dolari. Chiar și șoferii de camioane, care transportă legal încărcături, oferă cu regularitate mită angajaților Serviciului Vamal și altor structuri pentru trecerea controlului fără probleme. Aceste sume sînt de cîteva ori mai mari cînd este vorba despre contrabandă – fie cu fructe, fie cu alte încărcături. Contrabanda, în urma căreia milioanele ajung în buzunarele unor funcționari corupți continuă însă să aducă un prejudiciu enorm economiei țării”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?