X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

CEC a aprobat Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale în mass-media

7 sep. 2016,, 12:20   Politică
2155 2
ЦИК утвердил Положение об освещении избирательной кампании в СМИ
Foto: newsmoldova.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie în mijloacele de informare în masă.


Anterior documentul a fost aprobat şi publicat pe site-ul Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Potrivit documentului, radiodifuzorii cu acoperire naţională sînt obligaţi să ofere fiecărui concurent la alegeri cîte cinci minute de emisie la televiziune şi cîte 10 minute emisie la radio pentru a-şi prezenta programele electorale. Aceste minute sînt separate de timpul de antenă oferit pentru dezbateri şi de timpul de antenă oferit de publicitatea electorală contra plată. Publicarea materialelor de publicitate trebuie să fie însoţite de nota "Achitat din fondul electoral".

Membrii CEC au menţionat că după alegerile parlamentare din 2014 au fost introduse cîteva modificări în Codul electoral. Acestea se referă atît la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale directe, cît şi la Regulamentul privind publicitatea electorală pentru concurenţi. Astfel, în cadrul campaniei electorale, companiile publice "Teleradio-Moldova" şi "Teleradio-Găgăuzia" sînt obigate să acorde gratuit concurenţilor electorali cîte un minut în fiecare zi pentru plasarea publicităţii electorale.

Anterior, concurenţii electorali dispuneau de timpi de antenă doar contra plată. Volumul timpilor de antenă contra plată a rămas neschimbat – nu mai mult de două minute în fiecare zi. Toate plăţile se efectuează numai din mijloacele Fondului electoral acumulate de către candidaţi pe un cont special.

Regulamentul mai stabileşte procedura de publicare în presă a rezultatelor sondajelor de opinie publică. La publicare trebuie să se ţină cont de cîteva criterii: publicarea eşantioanelor, a perioadei de colectare a datelor, sursa de finanţare. În acelaşi timp, CEC trebuie să fie informată din timp despre desfăşurarea sondajelor. În cazul în care se vor încălca aceste criterii, CEC are dreptul să se adreseze la CCA pentru a suspenda difuzarea în continuare a rezultatelor sondajului. Totodată, se interzice publicarea unor asemenea sondaje în ultimele cinci zile de campanie electorală.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?