Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Răspunsul președintelui CEC pe marginea neregulilor din listele electorale

29 aug. 2016,, 12:46   Politică
4971 5

Foto: moldpres.md

Comisia Electorală Centrală operează cu datele furnizate de Întreprinderea de Stat „Registru” și nu-și pune întrebări referitoare la corectitudinea lor. Declarația aparține președintelui CEC, Alina Russu, și a fost făcută într-un interviu pentru Europa Liberă, notează NOI.md.


Alina Russu nu a putut explica de ce datele din Registrul de stat al alegătorilor contrazic tendințele de descreștere a populației înregistrate în Moldova, aspect reflectat atît în recensămîntul din anul 2004, cît și în cel din 2014. Întrebată cum e posibil ca în 10 ani, pe fondalul declinului demografic, numărul de alegători să crească cu aproape un milion, șefa instituției a răspuns că nu e de competența CEC-ului să clarifice acest aspect.

„Eu nu pot să comentez datele care au fost furnizate după recensămîntul din anul 2004. Rezultatele recensămîntului din anul 2014 nici nu au fost făcute publice oficial. Eu mă refer la datele extrase din Registrul de atat al alegătorului pe care îl deținem noi. Este un sistem informațional unic integrat de evidență și, de fapt, toate datele care se regăsesc acolo sînt importate din Registrul de stat al cetățenilor”, a explicat Alina Russu.

Președintele CEC a ținut să explice că acest sistem este gestionat de Centrul Resurselor Informaționale de Stat „Registru”. „Noi nu că nu punem aceste date la îndoială, noi am avut multe discuții pe seama acestor cifre, dar CEC este preocupată de întocmirea unor liste electorale corecte și veridice. Și de aceea, în cazul în care va fi schimbată modalitatea de unde colectăm noi aceste informații referitoare la cetățenii noștri cu drept de vot, atunci vor fi alte date”, a adăugat Alina Russu.
Șefa instituției a lansat un apel către alegători, misiunile de observare, partidele politice și ONG-uri de a se implica în procesul de actualizare a informației despre alegători. „Oricare cetățean poate să acceseze datele sale personale, să verifice care este statutul lui și să contribuie la actualizarea listelor”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?