X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Nantoi: Un președinte izolat, cu un parlament antagonizat, nu va face multe

23 aug. 2016,, 10:55   Politică
3650 0

Foto: tribuna.md

Alegerile prezidențiale nu constituie în sine o garanție că ceva se va schimba peste noapte în Republica Moldova. Este convingerea analistului politic Oazu Nantoi, director de programe în cadrul Institutului de Politici Publice, notează NOI.md.


Într-un interviu pentru publicația report.md, Nantoi a precizat că partidele de dreapta care intenționează să înainteze un candidat comun la alegerile prezidențiale trebuie să gîndească în perspectivă.

„Varianta optimă de a scoate statul din captivitate este înaintarea unui candidat comun și crearea unui bloc politic din partidele politice care vor merge în comun la alegerile parlamentare. Adică să ne gîndim un pic mai departe decît alegerile prezidențiale propriu-zise, care, în sine, nu constituie o garanție că ceva se va schimba peste noapte. Un președinte izolat, cu un parlament antagonizat, nu poate face mare treabă în țara asta. Și eu mi-am exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia din 8 august a celor trei partide – Maia Sandu şi Andrei Năstase să meargă paralel, să se înregistreze ca şi candidaţi, iar pe urmă să decidă cine se va retrage. Se creează impresia că vor merge în paralel. Acest lucru sporeşte riscul ca Plahotniuc să-și realizeze scenariul cu ieșirea în turul doi a doi candidați doriți de el”, a explicat Nantoi.

Analistul politic mai este de părere că nu trebuie să fie puse anumite limite în identificarea candidaților la funcția de președinte. Important, spune Nantoi, este ca noul șef de stat să fie o persoană cu verticalitate și viziuni clare.

„În Moldova nu există o pepinieră de viitori președinți de ţară. Cred că ar avea şanse acel candidat la funcția de președinte în jurul căruia s-ar consolida oamenii care doresc să scoată statul din captivitate”, a concluzionat Oazu Nantoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?