X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Cînd „Gazprom”-ul aşteaptă decizia privind revendicarea datoriei de la „Moldovagaz”?

16 aug. 2016,, 10:15   Economie
3304 1
Когда «Газпром» ожидает решения суда по иску к «Молдовагазу» на $562,3 млн?
Foto: noi.md

Compania „Gazprom” a Rusiei așteaptă decizia tribunalului de arbitraj privind revendicarea de la SA „Moldovagaz” a datoriei istorice pentru gaz de 562,3 mln. dolari în octombrie-noiembrie 2016, comunică NOI.md.


Aceasta se menţionează în ultimul raport trimestrial al companiei ruse. Se aminteşte că în februarie 2016 „Gazprom”-ul s-a adresat Curţii de Arbitraj Comercial Internațional (CACI) pe lîngă CCI a FR cu cererea de revendicare de la SA „Moldovagaz” a datoriei pentru gazul natural, livrat în anul 2013, în valoare de 562,3 mil. dolari.

La 6 iulie 2016 CACI pe lîngă CCI a FR a finalizat audierile orale în acest dosar.

Decizia cu privire la fondul cerințelor de aplicare se aşteaptă în octombrie-noiembrie 2016.

Pînă în prezent „Gazprom”-ul a depus şi a cîştigat deja peste 10 cereri de revendicare a datoriilor istorice de la „Moldovagaz” în valoare totală de circa 5 mld. dolari, totodată, doar 5-10% din restanţe revin Moldovei din dreapta Nistrului. „Gazprom”-ul deocamdată n-a întreprins careva acţiuni pentru executarea deciziilor judecăţii privind revendicarea de la „Moldovagaz” a datoriilor istorice.

Acţiunile „Gazprom”-ului, care se adresează anual judecăţii cu cereri de revendicare a datoriilor pentru gaz de la „Moldovagaz”, sînt condiţionate de cerinţele organelor de control valutar şi vamal ale FR privind necesitatea adoptării măsurilor juridice pentru respectarea termenelor de repatriere a mijloacelor financiare.

Poziţia SA „Moldovagaz” în legătură cu cererile „Gazprom”-ului este că aceste datorii la gaz s-au format drept consecinţă a circumstanţelor de forţă majoră – imposibilitatea de a influenţa asupra întreprinderii „Tiraspoltransgaz”, care activează pe teritoriul Transnistriei.

Moldova discută cu „Gazprom”-ul schema restructurării datoriei ei pentru gazul natural.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?