X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Boțan despre alegeri: "Unii vor lupta cu tunurile, iar alții cu praștiile"

10 aug. 2016,, 12:48   Politică
6640 1

Foto: abcnews.md

Decizia PLDM, PDA și PAS de a desemna un candidat comun la alegerile prezidențiale este una rezonabilă, miza fiind accederea în turul II de scrutin.

Opinia aparține analistului politic Igor Boțan, director executiv al Asociației ADEPT, și a fost exprimată într-un interviu pentru Noi.md.

Potrivit intervievatului, opoziția proeuropeană are suficient timp la dispoziție pentru a-și convinge electoratul că unul dintre cei doi pretendenți – Maia Sandu și Andrei Năstase, poate înregistra un rezultat promițător.

„Ei de comun acord trebuie să accepte datele empirice, probabil cele indicate în sondajele de opinie sau să facă un fel de scrutin simulat între simpatizanții lor, mi se pare logică această abordare. Este contraproductiv să spunem care are mai multe șanse. Probabil ei înțeleg că dacă nu-și unesc forțele, șansele sînt mici. Totodată, cu toții înțelegem că situația este destul de specifică - există puterea care are media-holdingul, care a convertit primari, are instrumentarul administrativ, are banii necesari, am văzut peste 1000 de oameni care fac donații de zeci de mii de lei, lucruri foarte stranii. Nu poți cu astfel de mașinării să intri într-o competiție corectă, pur si simplu este nenatural”, e explicat Igor Boțan.

Analistul politic a mai remarcat că guvernarea sondează în prezent opinia publică, fiind în căutarea unui candidat, inclusiv din afara partidului, capabil să atragă simpatia alegătorilor. În același timp, spune Igor Boțan, puterea încearcă să jongleze cu așa-numita foaie de parcurs, cu deblocarea finanțărilor externe, în încercarea de a-și reface imaginea deteriorată.

„Competiția se va rezuma la următoarele: cine procedează mai inteligent. Opoziția absolut fără resurse sau guvernarea cu imaginea la pîmînt, dar plină de resurse. Ăștia sînt parametrii jocului. Guvernarea are de recuperat handicapul enorm, și nu e un lucru cert că va reuși, imagine distrusă de furtul miliardului și toate celelalte lucruri extrem de urîte. Deci, unii au tunuri, artilerii și tot ce vrei, iar alții – praștii. De aceea, nu poți fi absolut deschis în fața acestei mașinării care toace fără nicio jenă tot ce-i iese în cale”, a comentat Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?