Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4071

Partidele îşi vor determina candidaţii la funcţia de preşedinte pînă la sfîrşitul lunii august

4 aug. 2016,, 12:36   Politică
2575 0
Партии определятся с кандидатами на пост президента до конца августа
Foto: gagauzpravda.md

Partidele îşi vor determina candidaţii la funcţia de preşedinte pînă la sfîrşitul lunii august.


Potrivit Agenţiei INFOTAG, despre aceasta au anunţat unele formaţiuni politice.

În week-endul trecut la Biroul Politic al Partidului Liberal a fost discutată problema participării formaţiunii la alegerile prezidenţiale. Surse din cadrul partidului au relatat pentru INFOTAG că majoritatea membrilor Biroului s-au pronunţat pentru a-l înainta drept candidat pe preşedintele PL, Mihai Ghimpu. Decizia finală va fi luată la sfîrşitul lunii august.

Partidul Comuniştilor a anunţat pe site-ul său că problema participării la alegeri se va discuta la şedinţa Plenului CC al PCRM, care va avea loc de Ziua Independenţei, pe 27 august. În comunicat se menţionează că la şedinţă vor participa deputaţi şi alţi membri ai PCRM.

Anterior PCRM a condamnat hotărîrea Curţii Constituţionale privind revenirea la alegerile prezidenţiale directe. În cadrul întrevederilor cu diplomaţii străini, preşedintele partidului, Vladimir Voronin, a declarat că "hotărîrea CC este o lovitură constituţională", deoarece CC nu are împuternicirea de a schimba Constituţia. Voronin nu a exclus că PCRM ar putea boicota alegerile. Dacă totuşi PCRM va decide să participe la alegeri, candidat ar putea deveni însuşi Voronin.

Partidul Democrat îşi va înainta, de asemenea, candidatul pînă la sfîrşitul lui august. Întrebat de reporterul INFOTAG despre aceasta, vicepreşedintele PDM, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a spus, luni, într-o conferinţă de presă, că "mai este o lună pînă la lansarea campaniei electorale. Candidatul va fi anunţat la timpul potrivit şi în locul potrivit".

În perioada preelectorală pretendenţii la funcţia de preşedinte trebuie să colecteze cel puţin 15 mii de semnături din partea alegătorilor pentru înregistrarea în calitate de candidat. Campania electorală începe la 30 septembrie, cu o lună înainte de alegerile preşedintelui.

Pînă în prezent cîteva formaţiuni politice au decis deja care vor fi candidaţii lor la funcţia de preşedinte. Aceştia sînt: liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, liderul Partidului Democraţie şi Solidaritate, Maia Sandu, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă. De asemenea, "Partidul Nostru" intenţionează să-şi înainteze candidatul. Deputatul Valeriu Ghileţchi intenţionează să se înscrie în cursa electorală în calitate de candidat independent. În opinia analiştilor politici, 10-15 persoane îşi vor înregistra candidatura pentru participarea la alegerile prezidenţiale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?