Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Țîrdea: Nu este cumva o lovitură anticonstituțională?

5 mar. 2016,, 17:45   Politică
7256 3
Цырдя: Не является ли это антиконституционным переворотом?
Foto: newsmoldova.md
„De cînd Alexandru Tănase a devenit președinte al Curții Constituționale, iar cinci cetățeni străini au devenit magistrați ai acestei instanțe, majoritatea hotărîrilor acestei instituții îmi provoacă dubii”, a declarat pentru NOI.md politologul, deputatul în Parlament Bogdan Țîrdea, comentînd decizia Curții Constituționale cu privire la anularea prevederii constituționale privind alegerea președintelui țării de către Parlament. Astfel, Curtea Constituțională a decis că șeful statului va fi ales în cadrul alegerilor directe de întreg poporul.

Bogdan Țîrdea a menționat că, pe de o parte, decizia Curții Constituționale a fost luată sub presiunea societății civile, or, circa 80% din populație se pronunță pentru alegerea directă a președintelui țării.
„Pe de altă parte, mă sperie însuși modalitatea – cum Curtea Constituțională poate anula un articol din Constituție? Acest lucru poate fi făcut doar de Parlament, cu atît mai mult că acum 15 ani Curtea Constituțională a recunoscut drept constituțională deciziile Legislativului cu privire la modificarea Constituției. Și iata că după 15 ani, deja în altă componență, Curtea Constituțională adoptă o decizie opusă, în condițiile în care ea este irevocabilă. Oare această ignorare a Constituției nu înseamnă o lovitură anticonstituțională?

Adică Curtea Constituțională astăzi poate anula orice, și neutralitatea țării (avînd în vedere că pe teritoriul țării se află trupe militare străine), și independența. De fapt, Curtea Constituțională și-a asumat prerogativele Parlamentului și a întregii puteri de stat”, consideră Bogdan Țîrdea.

În opinia politologului, în această situație este este și un moment politic, convenabil Partidului Democrat. „În pofida faprului că anterior eram convins că alegerile directe a președintelui nu îi sînt convenabile Partidului Democrat, pentru că aceasta ar fi o lovitură asupra întregului sistem al puterii, acum eu cred că situația creată este în favoarea acestui partid. De ce?

Pe de o parte, încetează protestele, pe de altă parte – Occidentul reia finanțarea. Sub presiunea Occidentului și a opiniei publice a fost adoptat proiectul de lege cu privire la procuratură, a fost prezentat candidatul la funcția de guvernator al BNM și a mai fost aruncată o momeală – alegerile directe a președintelui. Ce cîștigă Partidul Democrat? Legitimizarea puterii, care a «rezolvat» situația cu protestele și reformele, distrugerea monolitului opoziției, care va începe să concureze și să lupte pentru funcția de președinte al țării, deblocarea finanțării externe”.

Însă în pofida încălcării Constituției, Bogdan Țîrdea consideră că decizia Curții Constituționale este o victorie a forțelor de opoziție, „o șansă de a distruge acest mecansim a statului captiv”. Potrivit lui Bogdan Țîrdea, dacă președintele va fi ales de popor, el este capabil de multe pentru a reformata structura actualeri puteri, chiar și în condițiile unor împuterniciri limitate”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?