X 
Cutremure stiri: 506

Oxana Crețu a primit diploma de Ambasadoare a Gastronomiei Republicii Moldova

30 sep. 17:00   Societate
3 ore in urma 648 0

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, i-a înmînat conaționalei noastre Oxana Crețu, creatoarea restaurantului „Inima” din orașul francez Bordeaux, Diploma de Ambasadoare a Gastronomiei Republicii Moldova pentru anii 2024-2027.

Este un titlu simbolic instituit în premieră de Ministerul Culturii și de care sperăm ca, în timp, să se învrednicească un număr cît mai mare de maeștri ai artei gastronomice.

Stabilită de aproape două decenii în Franța, unde a mers să studieze arta, Oxana Crețu a reușit să-și deschidă acolo „Inima”. Așa se cheamă restaurantul pe care conaționala noastră l-a creat la Bordeaux și în care aromele copilăriei de acasă se pliază armonios pe bucătăria franceză. Apreciat în egală măsură de localnici și de turiștii ce vizitează orașul, „Inima” a ajuns un local de top, fiind inclus în ghidurile Michelin și Gault & Millau. Iar în prezent acesta aspiră la prima sa stea Michelin.

În 2024, munca sa a mai primit o încununare, Oxana fiind selectată, printre chefii de top din Franța, pentru crearea și realizarea meniului de la Jocurile Olimpice de la Paris. Iar, de cîteva luni, ea vine cu regularitate acasă unde, cu măiestrie și cu multă tenacitate, în cadrul unui parteneriat cu Combinatul de vinuri „Cricova”, reinventează conceptul gastronomic al acestui loc emblematic pentru Moldova.

„I-am înmînat Oxanei Crețu, cu acest prilej, Diploma de Ambasadoare a Gastronomiei Republicii Moldova pentru anii 2024-2027 - un titlu simbolic instituit în premieră de Ministerul Culturii și de care sperăm ca, în timp, să se învrednicească un număr cît mai mare de maeștri ai artei gastronomice.

Recunoaștem, astfel, angajamentul său de a valoriza și a promova bucătăria tradițională moldovenească, aducînd în prim-plan produsele locale și aliniind gastronomia națională la tendințele internaționale. Și contribuim astfel, împreună,prin oameni și cu oameni de excepție, la consolidarea patrimoniului imaterial și la creșterea atractivității turistice a țării noastre. Este ceea ce avem mai de preț.” – a declarat Sergiu Prodan.

De menționat că mai multe informații despre bucătăria tradițională moldovenească puteți găsi pe moldovenii.md

Lista restaurantelor și magazinelor moldovenești în străinătate puteți găsi aici.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав