X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Cu ce se va ocupa Sturza în continuare?

5 ian. 2016,, 11:15   Politică
1580 3
Чем займется Стурза в дальнейшем?
Foto: protv.md
Declarațiile contradictorii de ieri ale lui Ion Sturza – deja fost candidat la postul de prim-ministru al Moldovei, au inspirat și opinii controversate, transmite NOI.md.

Vă amintim că în ajunul Anului Nou Ion Sturza a declarat public că intenționează să rămînă în politică, chiar dacă Guvernul lui nu va fi aprobat. În particular, el a spus că împreună cu colegii săi intenționează s-o susțină pe Maia Sandu.

În finalul însă a întrevederii de ieri, 4 ianuarie, cu Președintele el a declarat că intenționează să revină la viața privată. El a reiterat de asemenea informația că preconizează să creeze un partid politic în Moldova. „Acum nu este cea mai bună perioadă de a vorbi despre aceasta”, - a spus atunci Sturza.

Semnifică aceasta că Nicolae Timofti putea să-i spună ceva, care i-a dat peste cap planurile?

„Nu cred că Președintele este acea autoritate morală pentru Sturza, ca să-l convingă să abandoneze politica, - consideră politologul Vitalie Andrievschi. – Mai mult decît atît, sînt convins că el deocamdată nu are o poziție definită. Sturza meditează. Trebuie să se țină cont că el niciodată nu s-a ocupat practic de proiecte politice”.

În opinia lui Andrievschi, Sturza ar putea să se ocupe de un proiect politic, dacă, în primul rînd, acesta va fi pe termen lung, într-al doilea rînd, dacă i se va propune să fie lider. Cu alte cuvinte, dacă i se vor adresa unele forțe politice și oameni de afaceri, dispuși să-l finanțeze.

Dumitru Diacov, președinte de onoare al PDM, consideră că e timpul ca Ion Sturza să aleagă: „Cturza este o persoană precaută. El deocamdată se gîndește, dacă are rost să se implice în politică. Bineînțeles, și-ar dori aceasta. Și n-ar strica să se determine, să-și anunțe poziția”.

În opinia lui Diacov, Sturza și-a utilizat poziția sa de candidat în calitate de barometru și el urmează încă să ia decizia definitivă. A influențat asupra planurilor lui discuția cuTimofti? „Planurile lui merg mai departe de limitele mandatului lui Timofti”, - consideră Diacov.

În opinia unui fost demnitar, Sturza „este un vechi om de afaceri”, el își calculează pașii și își lasă spațiu pentru manevre. El parcă ar spune: „Iată-mă, cine va da mai mult?”. Dacă el s-a implicat în cazul cu calitatea de candidat, n-a făcut-o „pentru această etapă”. El simte valul, dar nu știe exact, cu cine va merge. „El s-a convins că are șanse. În situația lui e mai bine să stea și să aștepte”.

În opinia sursei noastre, Sturza în mod intenționat oferă informația despre planurile sale pe viitor în porțiuni, ca să țină publicul în expectativă. La început, după vizita sa la Președinte el a spus că revine la viața privată, dar decizia definitivă urmează să vină. Ulterior, seara, la unul din canalele de televiziune, el a confirmat: da, mă implic în luptă. Și așteaptă.

„El a sesizat că pe eșichierul politic al Moldovei a apărut forțe de centru dreapta și de centru stînga. I se acordă șansa istorică de a sta în fruntea centrului stînga. Sturza a declarat că după aprobarea noului guvern va începe un război informațional dur împotriva actualei guvernări, ca primăvara să mergem la alegeri anticipate „sub auspiciile” occidentale. Este evident că se va întreprinde tentativa de a crea coaliție și Sturza contează să se posteze deasupra acestei coaliții, în calitate de lider al forțelor unificate.

Toate acestea însă deocamdată se prognozează pînă la alegerile Președintelui.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?