Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Paginile web cu caracter infracțional vor fi blocate

26 iun. 21:33   Societate
1843 0

Astăzi, 26 iunie 2024, Executivul a decis aprobarea proiectului de lege de modificare a Legii privind prevenirea și combaterea criminalității informatice, anunță Noi.md

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate ar urma să poată dispune sistarea accesului la pagini web care conțin informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor.

Conform unui comunicat de presă al MAI, modificările propuse au scopul de a reglementa și ajusta procedura de sistare a accesului „la conținut web cu caracter infracțional” și de dispunere a conservării datelor informatice, conform prevederilor din Convenția Consiliului Europei privind criminalitatea informatică.

Potrivit acestora, autoritățile abilitate să dispună sistarea accesului la conținut infracțional vor fi Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate.

Prin ordinul conducătorului acestor autorități, subdiviziunea specializată în prevenirea și combaterea criminalității informatice va putea dispune sistarea accesului la pagini web care conțin informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor, la solicitarea autorităților competente și folosind metodele și mijloacele tehnice din posesie, precum și conservarea datelor informatice. Conservarea presupune că furnizorii de servicii vor fi obligați să conserve imediat datele informatice și cele privind traficul informatic, în cazul în care există riscul de distrugere sau alterare, la solicitările autorităților competente străine, primite prin punctul de contact disponibil 24/7.


„Aceste modificări vor contribui la asigurarea unui cadru legal coerent privind conservarea datelor informatice de către furnizorii de servicii de comunicații electronice în cadrul procesului penal. De asemenea, aprobarea lor va facilita implementarea măsurilor de prevenire și contracarare a infracțiunilor informatice, asigurând astfel o protecție mai eficientă a cetățenilor și a infrastructurilor digitale”, notează MAI.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?